Νέα μεγάλη αποκλιμάκωση στα ελληνικά ομόλογα – Στο 1,05% το 10ετές

Νέα μεγάλη αποκλιμάκωση στα ελληνικά ομόλογα – Στο 1,05% το 10ετές

Με εντυπωσιακό τρόπο συνεχίζεται το ράλι αποκλιμάκωσης στις αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων αλλά και ολόκληρου του ευρωπαϊκού νότου, με το ελληνικό δεκαετές να υποχωρεί σήμερα κοντά στο 10% έχοντας πέσει στο 1,05% και συναγωνίζεται πλέον το αντίστοιχο ιταλικό δεκαετές που διαπραγματεύεται επίσης στο 1,05% με υποχώρηση 4%.

Πρόκειται για τα χαμηλότερα επίπεδα από τον περασμένο Φεβρουάριο, όταν ακόμη στη χώρα μας – αλλά και στην Ευρώπη – η επίδραση (στις αγορές) του Covid-19 ήταν μηδενική. Είναι μια εξέλιξη που μαρτυρά επιστροφή στην… κανονικότητα, ενώ θυμίζουμε πως το ιστορικό χαμηλό για το ελληνικό 10ετές ήταν όταν κατήλθε στο 0,92% στα μέσα Φεβρουαρίου 2020.

Το Ιταλικό 10ετές είχε φθάσει σε υψηλό 2,98% στις 18 Μαρτίου 2020 για να διαμορφωθεί σήμερα στο 1,05%, ενώ έχει ιστορικό χαμηλό στο 0,75% από τις 12 Σεπτεμβρίου του 2019. Μεγάλη υποχώρηση καταγράφει και το ισπανικό 10ετές το οποίο έχει κατέλθει στο 0,31% με ράλι πτώσης κατά 6,68%, επίσης στα χαμηλότερα επίπεδα από τις αρχές του περασμένου Μάρτη. Έχει ιστορικό χαμηλό στο 0,02% που σημειώθηκε στις 16 Αυγούστου 2019.

Το 10ετές Πορτογαλικό ομόλογο λήξης Οκτωβρίου 2028 έχει απόδοση 0,33% με το ιστορικό χαμηλό στο 0,06% που σημειώθηκε στις 16 Αυγούστου 2019. Αξίζει να αναφερθεί ότι η Κύπρος έκδωσε 10ετές ομόλογο με επιτόκιο 2,40% και η τρέχουσα απόδοση του είναι 0,90%.

Κεντρικός καταλύτης για τη νέα μεγάλη υποχώρηση στις αποδόσεις των ευρωπαϊκών ομολόγων και κυρίως των ομολόγων του ευρωπαϊκού νότου και των χωρών που έχουν πληγεί περισσότερο από τον Covid-19 και από το χτύπημα της βιομηχανίας του τουρισμού, είναι η μεγάλη συμφωνία στη Σύνοδο Κορυφής.

Πρόκειται για την πιο κρίσιμη συμφωνία των τελευταίων δεκαετιών, που «ενοποιεί» περαιτέρω την Ένωση σε μια περίοδο μεγάλης, πρωτοφανούς κρίσης, δίνοντας το σύνθημα ότι καμιά χώρα της Ε.Ε. δε θα αφεθεί στην τύχη της. Για πρώτη φορά μετά από χρόνια, η Ευρώπη βγαίνει «συμπαγής» και περαιτέρω ενοποιημένη, σύμφωνα με την… ανάγνωση που κάνουν οι αγορές, που βλέπουν μείωση στο συστημικό ρίσκο ευρύτερα.

Το Ταμείο Ανάκαμψης των 750 δισ. ευρώ, μόνο με το σχέδιο Μάρσαλ πριν πολλές δεκαετίες μπορεί να συγκριθεί και αυτό λέει πολλά. Εύλογα, τα ελληνικά και Ιταλικά ομόλογα έχουν σημειώσει την μεγαλύτερη κίνηση με το μεταξύ τους spread να παραμένει στις 2 μονάδες βάσης.

Η διάθεση για ρίσκο των επενδυτών έχει αυξηθεί, ωθώντας τους να αγοράσουν ομόλογα περιφέρειας που έχουν λίγο υψηλότερες αποδόσεις – αφού η ΕΚΤ είναι αγοραστής τελευταίας ευκαιρίας και εξασφαλίζει τις αποδόσεις τους.

Αξίζει βεβαίως να επισημανθεί πως οι αποδόσεις των γερμανικών, γαλλικών και ολλανδικών ομολόγων, έχουν μικρότερη (ή και καθόλου) αποφόρτιση, δεδομένου ότι οι επενδυτές – μετά τη συμφωνία – στρέφονται σε ομόλογα και προϊόντα που έχουν μεγαλύτερα περιθώρια κερδών.