Νέα επεισόδια στη Σταυρούπολη - Πετροπόλεμος και χημικά - 19 προσαγωγές

Νέα επεισόδια στη Σταυρούπολη - Πετροπόλεμος και χημικά - 19 προσαγωγές

Νέα σοβαρά επεισόδια ξέσπασαν λίγο πριν τις 6 το απόγευμα στην πλατεία Τερψιθέας στη Σταυρούπολη Θεσσαλονίκης. Σύμφωνα με το GRTimes, ομάδα ακροδεξιών που είχαν καλυμμένα τα χαρακτηριστικά του προσώπου τους επιτέθηκαν ξαφνικά και απρόκλητα στα άτομα που άρχισαν να συγκεντρώνονται στην πλατεία ενόψει αντιφασιστικού συλλαλητηρίου που είναι προγραμματισμένο για τις 6:30 μ.μ.

Οι ακροδεξιοί πέταξαν πέτρες πυρσούς και άλλα αντικείμενα, προκαλώντας την άμεση αντίδραση των συγκεντρωμένων οι οποίοι προσπάθησαν να αμυνθούν. Οι αστυνομικές δυνάμεις που βρίσκονταν στο σημείο δεν πρόλαβαν να κινηθούν και σύμφωνα με τους διαδηλωτές άργησαν να αντιδράσουν και να αποτρέψουν την επίθεση.

Η αστυνομία προχώρησε σε 19 προσαγωγές ατόμων υπόπτων για συμμετοχή στα επεισόδια, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία. Όλες οι προσαγωγές αφορούν άτομα κινούμενα τόσο προς την πλατεία Τερψιθέας (όπου σημειώθηκαν τα επεισόδια) όσο και πέριξ αυτής, τα οποία, σύμφωνα με την αστυνομία, φέρονται να προέρχονται από τον ακροδεξιό χώρο.

Υπενθυμίζεται ότι η Αστυνομία είχε προχωρήσει σε έξι συλλήψεις και συνολικά 40 προσαγωγές για τα επεισόδια που σημειώθηκαν το πρωί της Τετάρτης έξω από το ΕΠ.ΑΛ. Σταυρούπολης, στη Θεσσαλονίκη. Οι συλληφθέντες είναι όλοι ανήλικοι, 15 έως 17,5 ετών, ενώ εις βάρος τους σχηματίστηκε δικογραφία για οπλοκατοχή αφού πάνω τους βρέθηκαν μαχαίρια, σιδερογροθιές κι ένας κόφτης και, κατά περίπτωση, για απείθεια.

Το πρωί ομάδα ατόμων με κουκούλες και καλυμμένα τα πρόσωπα βγήκε στην αυλή του σχολείου, εκτοξεύοντας πέτρες, κροτίδες, μπουκάλια και άλλα αντικείμενα στη μεριά φοιτητικών και άλλων συλλόγων που είχαν συγκεντρωθεί έξω από το σχολείο για να διαμαρτυρηθούν για τα χθεσινά γεγονότα. Σύμφωνα με πληροφορίες σημειώθηκε και ρίψη μολότοφ.

Την ίδια ώρα μαθητές και εκπαιδευτικοί βρίσκονταν στον χώρο του σχολείου και σταδιακά και ανά τάξη αποχώρησαν από το σχολείο, ενώ μαθήματα έγιναν χωρίς να επιτρέπεται στους μαθητές η έξοδος στην αυλή, στα διαλείμματα.

Καταδικάζει το υπουργείο Παιδείας

Αξίζει να σημειωθεί πως τα επεισόδια που σημειώθηκαν προκάλεσαν την αντίδραση της υπουργού Παιδείας, Νίκης Κεραμέως, η οποία ζήτησε την παρέμβαση του εισαγγελέα Πρωτοδικών Θεσσαλονίκης, για τα γεγονότα που έλαβαν χώρα στα ΕΠΑΛ Σταυρούπολης, με το Υπουργείο Παιδείας να επισημαίνει ότι «βίαιες συμπεριφορές σαν αυτές που σημειώθηκαν είναι απολύτως καταδικαστέες και δεν πρόκειται να γίνουν ανεκτές».

Η ίδια ανακοίνωση τόνιζε πως «μεμονωμένες ομάδες δεν μπορούν να στέκονται εμπόδιο στην πρόοδο των παιδιών μας και να αμαυρώνουν τα σχολεία μας, χώρους γνώσης, δημιουργίας, ελεύθερης σκέψης» και υπογράμμιζει πως «η βία δεν είναι ανεκτή σε κανένα κράτος δικαίου».