Να είναι εντατικότερος ο έλεγχος για την τήρηση του εμπάργκο όπλων
Αλ Σάρατζ σε Ντι Μάιο

Να είναι εντατικότερος ο έλεγχος για την τήρηση του εμπάργκο όπλων

Στην ευρωπαϊκή αποστολή «Ειρήνη», για την τήρηση του εμπάργκο όπλων που έχει επιβληθεί στη Λιβύη, αναφέρθηκε ο πρωθυπουργός της κυβέρνησης Εθνικής Συμφωνίας, Φάγιεζ Αλ Σάρατζ, κατά τη σημερινή του συνάντηση στην Τρίπολη με τον Ιταλό υπουργό Εξωτερικών Λουίτζι Ντι Μάιο.

Ο Αλ Σάρατζ επανέλαβε ότι η αποστολή Ειρήνη πρέπει να αλληλοσυμπληρώνεται αποτελεσματικά με εναέρια, θαλάσσια και χερσαία μέσα. Παράλληλα, ζήτησε η αποστολή να πραγματοποιεί ελέγχους σε ό,τι αφορά τον εφοδιασμό του στρατάρχη Χάφταρ με όπλα, και δια της χερσαίας οδού, όπως αναφέρει ο ιταλικός τύπος.

Υπενθυμίζεται ότι στις 31 Μαρτίου, οι υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ ενέκριναν την έναρξη της επιχείρησης «Ειρήνη». Η αποστολή στοχεύει να διασφαλίσει ότι όλες οι χώρες σέβονται την απαγόρευση παροχής όπλων στα μέρη που εμπλέκονται στη σύγκρουση στη Λιβύη. Οι δυνάμεις της ΕΕ παρακολουθούν επίσης τυχόν παράνομες εξαγωγές πετρελαίου, και εμποδίζουν την εμπορία ανθρώπων.

Επίσης, οι δύο πλευρές τόνισαν τη σημασία της επιστροφής στην πολιτική διαδικασία στη Λιβύη και υπογράμμισαν ότι απορρίπτουν ξένες παρεμβάσεις στις εσωτερικές της υποθέσεις.

Σε ό,τι αφορά το μεταναστευτικό, η κυβέρνηση της Τρίπολης παρουσίασε μια σειρά προτάσεων, για την τροποποίηση του ιταλο-λιβυκού μνημονίου του 2017, όπως έχει ζητηθεί από την Ιταλία.

Σύμφωνα με ιταλικές διπλωματικές πηγές, η κυβέρνηση Σάρατζ, μεταξύ των άλλων, δεσμεύεται ότι οι μετανάστες οι οποίοι διασώζονται στα χωρικά ύδατα της Λιβύης, πρέπει να τυχαίνουν της μεταχείρισης που καθορίζεται από τις διεθνείς συνθήκες, με παροχή προστασίας, όπως ακριβώς προβλέπεται από τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών.