Ν. Ρουμπινί: Αδύναμη η ανάκαμψη της οικονομίας των ΗΠΑ

Ν. Ρουμπινί: Αδύναμη η ανάκαμψη της οικονομίας των ΗΠΑ

Ο γνωστός οικονομολόγος Νουριέλ Ρουμπίνι αναμένει ότι η βραχυπρόθεσμη οικονομική ανάκαμψη από θα είναι σχετικά αδύναμη χωρίς να αποκλείει, πιθανώς μια ακόμη βαθύτερη κάμψη.

Μέχρι πρόσφατα, οι επενδυτές θεωρούσαν ότι η ανάκαμψη της οικονομίας θα είχε σχήμα V - έως ότου οι μολύνσεις COVID-19 άρχισαν να αυξάνονται σε εθνικό επίπεδο.

Ωστόσο, ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Roubini Macro Associates και καθηγητής οικονομικών NYU Stern υποστήριξε μιλώντας στην ιστοσελίδα Yahoo Finance ότι η ανάκαμψη είναι πιθανό να είναι μεγαλύτερη και πιο αργή - και να σχήμα U.

«Τόσο οι εταιρείες όσο και τα νοικοκυριά πρόκειται να ξοδέψουν λιγότερα και να εξοικονομήσουν περισσότερα. Αυτό σημαίνει μια αναιμική ανάκαμψη σε σχήμα U», δήλωσε ο Ρουμπινί. 

Ο οικονομολόγος του οποίου οι προβλέψεις του έδωσαν το προσωνύμιο «Δρ Doom» - αναμένει ότι η αδύναμη ανάκαμψη μπορεί να  μετατραπεί τελικά σε μια ακόμη πιο σοβαρή ύφεση όπως αυτή της δεκαετίας του 1930.

"Θα αρχίσει να μοιάζει με V στην αρχή, «σύντομα θα πάει στο U», πρόσθεσε ο οικονομολόγος. «Υπάρχει επίσης ο κίνδυνος να μετατραπεί σε W, δηλαδή να επιστρέψουμε ξανά σε ύφεση εάν τα ποσοστά μόλυνσης COVID-19 συνεχίσουν να αυξάνονται», πρόσθεσε.

Η πρόβλεψη του για ανάκαμψη σε σχήμα U οφείλεται στον σημαντικό αριθμό εταιρειών με μεγάλα χρέη. Ο Ρουμπίνι τονίζει ότι η επιθετική νομισματική πολιτική της Ομοσπονδιακής Τράπεζας απλά μετατρέπει τις εταιρείες αυτές σε «ζόμπι».

AP Photo/Luca Bruno