Ν. Παππάς: Εκατόν τριάντα χιλιάδες δωρεάν ψηφιακές υπογραφές στις επιχειρήσεις

Ν. Παππάς:  Εκατόν τριάντα χιλιάδες δωρεάν ψηφιακές υπογραφές στις επιχειρήσεις

Η «επόμενη μέρα» της ελληνικής επιχειρηματικότητας και τα ψηφιακά εργαλεία που μπορούν να την ενισχύσουν συζητήθηκαν εκτενώς κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης του Διοικητικού Συμβουλίου του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών, χθες, Τετάρτη 9 Μαΐου 2018, παρουσία του υπουργού Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης, Νίκου Παππά.

Ο υπουργός ξεκαθάρισε ότι πρόθεση της κυβέρνησης είναι η στήριξη της επιχειρηματικότητας ως αντίδοτο στην αντιμετώπιση της κρίσης και εμφανίστηκε αισιόδοξος για την επόμενη μέρα της ελληνικής οικονομίας. Παράλληλα, με τον γγ Ψηφιακής Πολιτικής Στέλιο Ράλλη, παρουσίασαν στα μέλη του ΔΣ του Επιμελητηρίου τις δράσεις του υπουργείου για τον ψηφιακό μετασχηματισμό και την ενίσχυση της επιχειρηματικότητας. Μεταξύ αυτών είναι η δημιουργία τού ψηφιακού ΓΕΜΗ. Κύριο αντικείμενο του έργου αποτελεί η ψηφιακή κατάθεση των ισολογισμών των ανωνύμων εταιρειών με ψηφιακή υπογραφή και η δωρεάν παροχή 130.000 απομακρυσμένων ψηφιακών υπογραφών προς τις επιχειρήσεις μέσα από την Κεντρική Ένωση Επιμελητηρίων Ελλάδος.

Επίσης, το έργο της ηλεκτρονικής τιμολόγησης που έχει στόχο τη δημιουργία του εθνικού προτύπου ηλεκτρονικού τιμολογίου, κάτι που θα διευκολύνει τις συναλλαγές μεταξύ φορέων του Δημοσίου και των προμηθευτών τους, ενώ με την επέκταση της εφαρμογής του στον ιδιωτικό τομέα θα δώσει ώθηση στο ηλεκτρονικό εμπόριο στη χώρα.

Στον σχεδιασμό του υπουργείου είναι μία ενιαία ψηφιακή πύλη που θα συγκεντρώνει όλες τις παρεχόμενες υπηρεσίες του κράτους, λειτουργώντας ως ένα one-stop- shop για πολίτες και επιχειρήσεις. Έτσι, τα απαραίτητα δικαιολογητικά θα αντλούνται online και θα γίνεται η διασταύρωση των στοιχείων σε πραγματικό χρόνο.

Τέλος, μέσα στο 2018, όπως αναφέρθηκε, αναμένεται να εφαρμοστεί σε 22.000 φορείς του Δημοσίου και των ΟΤΑ το Κεντρικό Σύστημα Διακίνησης Εγγράφων, Δρομολόγησης και Διαλειτουργικότητας με απομακρυσμένες ψηφιακές υπογραφές, ένα έργο που -σύμφωνα με το υπουργείο- θα επιφέρει απλοποίηση των διαδικασιών, ετήσια εξοικονόμηση για τα δημόσια οικονομικά, της τάξης των περίπου 400 εκατ. ευρώ, θα μειώσει τη γραφειοκρατία και θα ενισχύσει τη διαφάνεια, προς όφελος των πολιτών και των επιχειρήσεων.

Πηγή: AΠΕ-ΜΠΕ