7ος χρόνος, ημέρα 2058η
Κυριακή, 20 Ιουνίου 2021

Ν. Καπραβέλος: Να κλείσουν τα σχολεία - Γ. Παυλάκης: Υποψήφια για 3ο κύμα η Αττική

Ν. Καπραβέλος: Να κλείσουν τα σχολεία - Γ. Παυλάκης: Υποψήφια για 3ο κύμα η Αττική
Eurokinissi

Να κλείσουν τα σχολεία ζήτησε ο Διευθυντής Β' ΜΕΘ του Νοσοκομείου «Παπανικολάου», Νίκος Καπραβέλος, προειδοποιώντας ότι στην αντίθετη περίπτωση θα υπάρξει έκρηξη.

Μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ, ο κ. Καπραβέλος υποστήριξε ότι η κινητικότητα έχει υπεραυξηθεί και για να μη φτάσουμε να κλείσουμε την αγορά, τα σχολεία πρέπει να κλείσουν άμεσα. «Ήταν υψηλού ρίσκου η απόφαση να ανοίξουμε τα σχολεία, το είχα πει από τις 15 Ιανουαρίου», είπε χαρακτηριστικά.

«Δεν υπάρχει άλλη λύση, δεν υπάρχουν πολλές επιλογές πριν φτάσουμε στην έκρηξη. Χρειάζεται αυστηροποίηση μέτρων όχι ελέγχων. Σε Θεσσαλονίκη, Πάτρα Αθήνα πρέπει αυτή τη στιγμή να επανεξετάσουμε ζητήματα», τόνισε.

Ο κ. Καπραβέλος ανέφερε επίσης ότι έχουμε αρχίσει βλέπουμε κρούσματα σε νεαρή ηλικία, τα οποία, ωστόσο, δεν έχουν βάρια συμπτωματολογία, ενώ οι ΜΕΘ ακόμα δεν πιέζονται.

«Υπάρχουν κρούσματα και στα παιδιά σε όλη την Ελλάδα, και όχι μόνο στην Ελλάδα, δεν υπάρχει πια ο μύθος ότι τα παιδιά δεν νοσούν... Υπάρχει χαμηλή ανοσία, χαμηλή διαθεσιμότητα εμβολίων, δεν είμαστε οπλισμένοι», τόνισε. 

Γιώργος Παυλάκης: Η Αττική υποψήφια για τρίτο κύμα

Ο Γιώργος Παυλάκης, γιατρός - ερευνητής, προειδοποίησε, μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ, ότι «αυτή τη στιγμή από άποψη κρουσμάτων ανά εκατομμύριο η Αθήνα μετρά ακριβώς το ίδιο με τις 26 Οκτώβρη λίγο πριν "σκάσει" η Θεσσαλονίκη». «Τότε έπρεπε να γίνει αυστηρό κλείσιμο και την πλήρωσε η Θεσσαλονίκη», τόνισε.

«Πορτογαλία και Ισραήλ παρόλο που έκαναν τριπλάσιες μετρήσεις κρουσμάτων καθημερινά από τη Ελλάδα και πάλι τους ξέφυγε το 3ο κύμα. Μπορεί να χτυπήσει απότομα το 3ο κύμα, η Αττική ιδιαιτέρα είναι υποψηφία γι’ αυτό. Ναι φοβάμαι ότι θα γίνει Θεσσαλονίκη», προειδοποίησε ο κ. Παυλάκης.

«Αυξάνονται οι εισαγωγές και για νεότερους αυτό σημαίνει ότι επεκτείνεται η επιδημία πολύ περισσότερο. Το πρόβλημα είναι να μην ξεφύγει το τσουνάμι και να χτυπήσει όπως χτύπησε σε Πορτογαλία και Ισραήλ η Ελλάδα, η Αττική δεν αντέχει κάτι τέτοιο. Ιδίως το κλείσιμο γυμνασίων άνετα μπορεί να γίνει, τα παιδιά του γυμνασίου μπορούν να κάνουν τηλεκπαίδευση», τόνισε.

«Η Ελλάδα έχει ανοίξει επικίνδυνα για το χειμώνα, ίσως την ευνοεί ο καλός καιρός, αλλά αν συνεχίσει η επιδημία μπορεί να εκτιναχτεί» συνέχισε ο κ. Παυλάκης, προσθέτοντας ωστόσο ότι η χώρα μας «τα έχει πάει πολύ καλά βρίσκεται στις καλύτερες χώρες και έχει προστατέψει τους πολίτες τους καλύτερα από άλλες χώρες όπως η Γαλλία, η Πορτογαλία κλπ, μη βλέπουμε μόνο την καταστροφή».

Αναφορικά με τους εμβολιασμούς, πρότεινε τη χορήγηση μιας δόσης στον πληθυσμό, αφού εμβολιαστούν οι υγειονομικοί και οι ευάλωτες ομάδες.