Ν. Χαρδαλιάς: Έκκληση στους πολίτες να εμβολιαστούν - Ειδική ομάδα για τα κορονοπάρτι

Ν. Χαρδαλιάς: Έκκληση στους πολίτες να εμβολιαστούν - Ειδική ομάδα για τα κορονοπάρτι

Έκκληση στους πολίτες που δεν έχουν κάνει το εμβόλιο να εμβολιαστούν, απηύθυναν ο Υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς και η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας Βάνα Παπαευαγγέλου κατά τη σημερινή  ενημέρωση για την πορεία της πανδημίας στη χώρα μας, ενώ από τη μεριά του ο καθηγητής Επιδημιολογίας, Γκίκας Μαγιορκίνης σημείωσε ότι αν και η πανδημία είναι σε ύφεση ωστόσο η κατάσταση παραμένει εύθραυστη.

Παράλληλα ο Ν. Χαρδαλιάς προανήγγειλε τη σύσταση ειδικής ομάδας ελέγχου για τα κορονοπάρτι. 

Η Βάνα Παπαευαγγέλου σημείωσε ότι η συντριπτική πλειοψηφία των νοσηλευομένων αφορά ανεμβολίαστους πολίτες. Συμπλήρωσε ωστόσο ότι ενώ αυτό το καλοκαίρι δεν θα είναι το ίδιο με το περυσινό ωστόσο τόνισε ότι ακόμα δεν έχουμε χτίσει τείχος ανοσίας και κατά συνέπεια πρέπει να παραμείνουμε προσεκτικοί.

«Ξαφνιάζει την επιτροπή μας η συζήτηση για το πότε θα πετάξουμε τις μάσκες», τόνισε και έκανε έκκληση σε όσους δεν έχουν εμβολιαστεί να το κάνουν. «Η μάσκα αποτελεί το πιο σημαντικό μέτρο ατομικής προστασίας», συμπλήρωσε. 

Η ίδια τόνισε ότι έχουμε δύο τρόπους να περιορίσουμε την πανδημία, «το ένα είναι η συμπεριφορά μας και το άλλο είναι ο εμβολιασμός ώστε να αυξήσουμε το τείχος ανοσίας».

Από τη μεριά του ο Γκίκας Μαγιορκίνης επισήμανε ότι αν και η πανδημία είναι σε ύφεση ωστόσο η κατάσταση παραμένει εύθραυστη. 

Με τη σειρά του ο Νίκος Χαρδαλιάς υπογράμμισε ότι στο πορτοκαλί βρίσκονται 28 περιφερειακές ενότητες κάνοντας έκκληση στους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί. Τόνισε επίσης ότι κάποιες περιφερειακές ενότητες εμφανίζουν χαμηλότερο από τον μέσο όρο ποσοστό προσέλευσης τα ραντεβού του εμβολιασμού.   

Απαντώντας σε ερωτήσεις για τα πάρτι που πραγματοποιούνται σε βίλες ανέφερε ότι η κατάσταση παρακολουθείται, προαναγγέλλοντας αυστηριοποιήση του πλαισίου αλλά και σύσταση ειδικής ομάδας ελέγχων της Πολιτικής Προστασίας. Υπογράμμισε ότι τα παράνομα πάρτι σημαίνουν διασπορά, αύξηση κρουσμάτων και συρροές, που με τη σειρά τους οδηγούν σε κλείσιμο δραστηριοτήτων και κατά συνέπεια ζημιά σε τοπικές οικονομίες.

«Οι ελεγκτικοί μηχανισμοί θα κάνουν τη δουλειά τους αυτό είναι δεδομένο», τόνισε ο Ν. Χαρδαλιάς γνωστοποιώντας την ενεργοποίηση ειδικής μονάδας ελέγχου της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας αλλά και συγκεκριμένο σχέδιο της ΕΛΑΣ που δεν αφορά μόνο στη Μύκονο αλλά αφορά γενικότερα σε όλη τη χώρα και στην ηπειρωτική και στη νησιωτική.

«Είναι η ώρα ο καθένας να αναλάβει τις ευθύνες του. Η συντριπτική πλειοψηφία των επαγγελματιών που μέσα στα πλαίσια της νομιμότητας προσπαθούν να τρέξουν τις επιχειρήσεις τους είναι και πολύτιμος σύμμαχός μας ώστε να μπορέσουμε να προασπίσουμε την κατάσταση, τη δημόσια υγεία στις περιοχές αυτές. Εύχομαι μόνο αυτοί που θα επιχειρήσουν όχι μόνο στα πάρτι στις βίλες αλλά γενικότερα να παρανομήσουν στο κομμάτι αυτό να μην είναι οι ίδιοι που θα ρίχνουν το ανάθεμα αν χρειαστεί να πάρουμε μέτρα εις βάρος της τοπικής οικονομίας για να μπορέσουμε να διαφυλάξουμε τη δημόσια υγεία», σημείωσε ο Ν. Χαρδαλιάς.

Ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας προανήγγειλε, επίσης, έναν νέο επιδημιολογικό χάρτη όπου θα εμφανίζεται η επιδημιολογική εικόνα κάθε περιοχής

«Είναι ένα ιδιαίτερα σημαντικό εργαλείο για τα νησιά μας εκεί όπου το στοίχημα του εμβολιασμού είναι ένας αγώνας δρόμου ενάντια και στο χρόνο καθώς δεν πρέπει να κινδυνέψει η προσέλευση των Τουριστών, ενώ μία ενδεχόμενη εστία αναζωπύρωση σε ένα νησί έχει ιδιαίτερα βαρύνουσα σημασία καθώς οι βασικές υγειονομικές δομές του νησιού δεν θα μπορούν να ανταποκριθούν στην κατάσταση», ανέφερε. 

Στο μεταξύ ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 1.112 νέα κρούσματα κορονοϊού, ενώ κατά το τελευταίο 24ωρο, 34 ασθενείς έχασαν τη ζωή τους από επιπλοκές της νόσου, ενώ 445  ασθενείς νοσηλεύονται διασωληνωμένοι στα νοσοκομεία της χώρας.