8ος χρόνος, ημέρα 2440η
Πέμπτη, 7 Ιουλίου 2022

Μπαράζ απελάσεων Ρώσων διπλωματών από χώρες της Ευρώπης

Μπαράζ απελάσεων Ρώσων διπλωματών από χώρες της Ευρώπης
Shutterstock

Στην απέλαση Ρώσων διπλωματών προχώρησαν και οι Λετονία, Εσθονία και Λιθουανία, μετά την απέλαση 10 Ρώσων διπλωματών από τη Βουλγαρία. Συγκεκριμένα, Λετονία και Εσθονία απέλασαν έκαστος από 3 διπλωμάτες, ενώ 4 απελάθηκαν από τη Λιθουανία. Οι ενέργειες αυτές ήρθαν ως απόρροια άσκησης δραστηριοτήτων που κρίθηκαν ασυμβίβαστες με το διπλωματικό του καθεστώς.

Συγκεκριμένα, η Λετονία απέλασε τρεις διπλωμάτες σε μια κίνηση συντονισμού «σε σχέση με δραστηριότητες ασυμβίβαστες με την διπλωματική τους ιδιότητα και οι οποίες σχετίζονται με την εν εξελίξει εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία», έγραψε ο Λετονός υπουργός Εξωτερικών, Έντγκαρς Ρινκιέβιτς σε ανάρτηση του στο Twitter.


Το υπουργείο Εξωτερικών της Εσθονίας σε ανακοίνωση του αναφέρει ότι απέλασε διπλωμάτες επειδή «ευθέως και με ενεργό τρόπο υπονόμευσαν την ασφάλεια της Εσθονίας και έκαναν προπαγάνδα που δικαιολογούσε την στρατιωτική δράση της Ρωσίας».


Η Λιθουανία ανακοίνωσε ότι οι απελάσεις στις οποίες προέβη έγιναν «σε ένδειξη αλληλεγγύης με την Ουκρανία».

Το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών δεν ήταν σε θέση να σχολιάσει άμεσα τις απελάσεις όταν επικοινώνησε μαζί του το πρακτορείο Reuters.

Υπενθυμίζεται ότι νωρίτερα ότι η ρωσική πρεσβεία στη Σόφια δήλωσε σήμερα Παρασκευή ότι η απόφαση της Βουλγαρίας να απελάσει 10 Ρώσους διπλωμάτες είναι «ένα ακόμα επιθετικό βήμα» στο οποίο η Μόσχα θα απαντήσει αναλόγως.