Μπάιντεν: Αυτές είναι οι πρώτες κυρώσεις κατά Ρωσίας - Δεν θέλουμε πόλεμο

Μπάιντεν: Αυτές είναι οι πρώτες κυρώσεις κατά Ρωσίας - Δεν θέλουμε πόλεμο

Την πρώτη δέσμη κυρώσεων κατά της Ρωσίας ανακοίνωσε ο πρόεδρος Μπάιντεν, λέγοντας ότι η Μόσχα κατέλαβε δύο κομμάτια της Ουκρανίας και έστειλε το μήνυμα ότι οι ΗΠΑ θα υπερασπιστούν κάθε σπιθαμή του νατοϊκού εδάφους. «Δεν υπάρχει καμία δικαιολογία, η περαιτέρω ρωσική επίθεση είναι απειλή τις επόμενες ημέρες», ανέφερε ο Τζ. Μπάιντεν, λέγοντας ότι η Μόσχα θα φέρει κάθε ευθύνη.

Είμαστε προετοιμασμένοι να προχωρήσουμε σε κυρώσεις δήλωσε ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν τονίζοντας ότι υπάρχει συντονισμός ενεργειών με ΝΑΤΟ και ΕΕ.

Συγκεκριμένα  οι κυρώσεις αφορούν σε δύο ρωσικά πιστωτικά ιδρύματα την τράπεζα V.E.B. και την Military Bank.

Όπως είπε θα υπάρξουν κυρώσεις για την εξυπηρέτηση του δημόσιου χρέους της Ρωσίας καθώς θα αποκλειστούν οι συναλλαγές με τις αμερικάνικες και ευρωπαϊκές αγορές. «Η Μόσχα δεν θα μπορεί να κάνει ανάληψη χρημάτων από δυτικές τράπεζες» ξεκαθάρισε.

Παράλληλα ξεκαθάρισε ότι δεν θα προχωρήσει ο αγωγός Nord Stream 2 σε συμφωνία με τη Γερμανία.

O Τζο Μπάιντεν ανακοίνωσε επίσης ανάπτυξη αμερικανικών στρατευμάτων στη Λευκορωσία ενώ εμφανίστηκε βέβαιος ότι η Ρωσία έχει λάβει θέσεις για επίθεση και θα κλιμακώσει τις απειλές της. 

Όπως είπε η αναγνώριση των περιοχών του Ντονμπάς αποτελεί απειλή για το διεθνές δίκαιο.

Ο αμερικανός πρόεδρος ωστόσο παραδέχτηκε ότι θα υπάρξει επιβάρυνση οικονομική στους αμερικάνους καταναλωτές λόγω της διαταραχής στην αγορά ενέργειας. 

Πρόσθεσε ότι ο Πούτιν επιτέθηκε ευθέως στο «δικαίωμα της Ουκρανίας να υπάρχει» αλλά πρόσθεσε ότι «υπάρχει ακόμη χρόνος» για να αποφευχθεί το χειρότερο σενάριο και ότι οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους παραμένουν «ανοιχτές στη διπλωματία».

Δείτε το διάγγελμα