Μοραβιέτσκι: Αμφιλεγόμενο θέμα στην ΕΕ το εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο

Μοραβιέτσκι: Αμφιλεγόμενο θέμα στην ΕΕ το εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο

Ο Πολωνός πρωθυπουργός Ματέους Μοραβιέτσκι δήλωσε ότι το εμπάργκο πετρελαίου κατά της Ρωσίας είναι ένα «αμφιλεγόμενο σημείο» και υπογράμμισε ότι αυτό που θα έβλαπτε περισσότερο τη Ρωσία θα ήταν η δήμευση των ρωσικών περιουσιακών στοιχείων.

Μιλώντας στο CNN, ο Mοραβιέτσκι είπε ότι η Πολωνία «εργάζεται προς την ενότητα» σχετικά με το εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο, αλλά παραδέχτηκε πως είναι δύσκολο για ορισμένες χώρες χωρίς πρόσβαση στη θάλασσα, επικαλούμενη την Ουγγαρία, τη Σλοβακία, την Αυστρία και την Τσεχία.

«Μπορώ να φανταστώ ότι μπορούμε να έχουμε έναν συμβιβασμό μεταξύ των 27 χωρών, ώστε το εμπάργκο πετρελαίου να επιβληθεί πιο γρήγορα και ορισμένα επίμαχα σημεία για αυτές τις χώρες να μπορούν να εξαλειφθούν με τη βοήθεια του ευρωπαϊκού προϋπολογισμού», είπε.


Πάντως, ο Μοραβιέτσκι πρόσθεσε ότι ορισμένες χώρες της ΕΕ μπορεί να μην είναι τόσο εκδηλωτικές και να «κρύβονται πίσω» από την πλάτη του Βίκτορ Όρμπαν.

Ερωτηθείς για το επόμενο στάδιο των κυρώσεων της ΕΕ, ο Mοραβιέτσκι τόνισε ότι αυτό που θα έβλαπτε περισσότερο τη Ρωσία θα ήταν η δήμευση των ρωσικών περιουσιακών στοιχείων.

«Το επόμενο στάδιο - το πιο κρίσιμο - είναι η κατάσχεση των χρημάτων των ολιγαρχών, η κατάσχεση περιουσιακών στοιχείων της Ρωσίας γιατί αυτός είναι ο πραγματικός πόνος που θα νιώσει και ο υπεύθυνος πρέπει να αναλάβει το κόστος του πολέμου», είπε, προσθέτοντας ότι «όλες οι κυρώσεις είναι σημαντικές, αλλά αν θέλουμε πραγματικά οι κυρώσεις να είναι επώδυνες για τον επιτιθέμενο, για τους εγκληματίες πολέμου, θα πρέπει να δεσμεύσουμε τα περιουσιακά στοιχεία της Ρωσίας».

Τέλος, χαρακτήρισε την τρέχουσα κρίση «μια κρίσιμη στιγμή στην ιστορία της Ευρώπης, ενδεχομένως ακόμη και ολόκληρου του κόσμου», προτρέποντας για περαιτέρω οικονομική, στρατιωτική και ανθρωπιστική βοήθεια ώστε αυτή η «αποικιακή, αυτοκρατορική, εθνικιστική δύναμη που ονομάζεται Ρωσία να μην πετύχει, γιατί αν το κάνει, τότε είναι ξεκάθαρο σημάδι για κάποιους άλλους πιθανούς επιτιθέμενους ότι θα μπορούσαν να κάνουν το ίδιο».