Μητσοτάκης σε Μισέλ και Μακρόν: Να εφαρμοστούν τα συμπεράσματα της Συνόδου του Οκτωβρίου για Τουρκία

Μητσοτάκης σε Μισέλ και Μακρόν: Να εφαρμοστούν τα συμπεράσματα της Συνόδου του Οκτωβρίου για Τουρκία

Την εφαρμογή των συμπερασμάτων της Συνόδου Κορυφής του Οκτωβρίου για την Τουρκία ζήτησε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά την επικοινωνία του σήμερα τόσο με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ, όσο και με τον γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν, ενόψει του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της 10ης και 11ης Δεκεμβρίου.

Στο κείμενο συμπερασμάτων της Συνόδου της 2ας Οκτωβρίου, αναφέρονταν μεταξύ άλλων ότι «σε περίπτωση ανανεωμένων μονομερών ενεργειών ή προκλήσεων κατά παράβαση του διεθνούς δικαίου, η ΕΕ θα χρησιμοποιήσει όλα τα μέσα και τις επιλογές προκειμένου να υπερασπιστεί τα συμφέροντά της και τα συμφέροντα των κρατών μελών της». Επίσης το κείμενο έθετε ως όρο για τη σχέση της ΕΕ με την Τουρκία «τις εποικοδομητικές προσπάθειες να τερματιστούν οι παράνομες ενέργειες έναντι της Ελλάδας και της Κύπρου».

Σε αυτό το πλαίσιο, οι πληροφορίες αναφέρουν ότι ο Κυρ. Μητσοτάκης τόσο στη συνομιλία του με τον Εμ. Μακρόν όσο και στην τηλεδιάσκεψη νωρίτερα με τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, προχώρησε σε μια αποτίμηση της κατάστασης όπως έχει διαμορφωθεί έως σήμερα. Στην ουσία οι δύο ηγέτες συζήτησαν για την προετοιμασία ενόψει της Συνόδου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της 10ης και 11ης Δεκεμβρίου και για τη διμερή συνεργασία Ελλάδας-Γαλλίας, όπως ανέφερε νωρίτερα και ανακοίνωση του γραφείου Τύπου του πρωθυπουργού. Είχε προηγηθεί τηλεδιάσκεψη του Κυρ. Μητσοτάκη με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ.

Χθες πάντως ο εκπρόσωπος της Κομισιόν υπεύθυνος για θέματα Εξωτερικών Υποθέσεων, Πίτερ Στάνο, είχε αναφέρει ότι «έχουμε ξεκινήσει να εργαζόμαστε επάνω στη θετική ατζέντα και την απαραίτητη προετοιμασία και επίσης για τη Διάσκεψη για την Ανατολική Μεσόγειο, αλλά συνεχίζουμε να παρακολουθούμε την κατάσταση, τις ενέργειες της Τουρκίας. Στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο θα γίνει η επαναξιολόγηση προς ποιες κατευθύνσεις θα προχωρήσουμε αναφορικά με τις σχέσεις μας με την Τουρκία».

Όπως είχε σημειώσει ο κ. Στάνο, «τα πάντα είναι στο τραπέζι, έχουμε κάνει τις απαραίτητες προετοιμασίες και θα δούμε την απόφαση των ηγετών των κρατών μελών της ΕΕ, προς ποιες κατευθύνσεις θα προχωρήσουμε με βάση τις ενέργειες και τις ανακοινώσεις της Τουρκίας».