Μητσοτάκης - Μακρόν για Τουρκία: «Συζητήσεις μόνο αν σταματήσουν οι προκλήσεις, αλλιώς κυρώσεις»

Μητσοτάκης - Μακρόν για Τουρκία: «Συζητήσεις μόνο αν σταματήσουν οι προκλήσεις, αλλιώς κυρώσεις»

H τουρκική επιθετικότητα και αμυντική συνεργασία Ελλάδας - Γαλλίας βρέθηκαν στο επίκεντρο της συνάντησης Μητσοτάκη - Μακρόν στην Κορσική. Κυβερνητικές πηγές αναφέρουν πως υπήρξε απόλυτη συμφωνία και συμβατότητα στην κεντρική στρατηγική απέναντι στην Τουρκία. «Σταματούν οι προκλήσεις και αρχίζουν οι συζητήσεις, διαφορετικά ανοίγει ο δρόμος για κυρώσεις», συμφώνησαν οι δυο ηγέτες, κάτι που όπως σημειώνουν οι ίδιες πήγες, είναι στο κλίμα του άρθρου του πρωθυπουργού στις τρεις ξένες εφημερίδες.

Κατά τη συνάντησή τους στην Κορσική, οι δύο ηγέτες συζήτησαν ακόμα την προοπτική και το ενδιαφέρον μιας στρατηγικής σχέσης. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές δεν «έπεσαν»υπογραφές, αλλά τέθηκε ένας σαφής οδικός χάρτης για το πότε θα είναι οι οριστικές συμφωνίες στο τραπέζι.

Όσον αφορά την τουρκική επιθετικότητα στην ανατολική Μεσόγειο, «η Ελλάδα δεν είναι μόνη της. Έχει πολλούς εταίρους στο πλευρό της, κάτι που αναμένεται να αποτυπωθεί και στα συμπεράσματα (Διακήρυξη) της Ευρωμεσογειακής Διάσκεψης», σημειώνουν οι ίδιες πηγές.

'Αλλωστε, ο Εμανουέλ Μακρόν όλο το τελευταίο διάστημα εκφράζει θερμά την υποστήριξη και αλληλεγγύη του στην Ελλάδα απέναντι στις προκλήσεις της 'Αγκυρας στην Ανατολική Μεσόγειο. 

Αυτή την ώρα, ο πρωθυπουργός και ο Γάλλος πρόεδρος συμμετέχουν στην Ευρωμεσογειακή Διάσκεψη (MED7).

Στην παρέμβασή του στη MED7 ο πρωθυπουργός θα έχει την ευκαιρία να θέσει την Ευρώπη προ των ευθυνών της για το Μεταναστευτικό.

Παράλληλα, θα κάνει εκτενή αναφορά στην τουρκική προκλητικότητα την ώρα που οι κυρώσεις κατά της 'Αγκυρας είναι στο τραπέζι και ο χρόνος μετράει αντίστροφα για τη γειτονική χώρα μέχρι τη σύνοδο κορυφής στις 24 και 25 Σεπτεμβρίου, στις Βρυξέλλες.

Με ενδιαφέρον αναμένεται το κείμενο συμπερασμάτων της Ευρωμεσογειακής Διάσκεψης στην οποία, εκτός των ηγετών της Ελλάδας και της Γαλλίας, μετέχουν εκείνοι της Ισπανίας, της Ιταλίας, της Πορτογαλίας, της Κύπρου και της Μάλτας.

Στις 20:30 (ώρα Ελλάδος) θα ακολουθήσει συνέντευξη Τύπου και στη συνέχεια ο πρωθυπουργός θα παρακαθίσει στο επίσημο δείπνο.