Μητσοτάκης: Έφτασε στην Κρήτη - 25 ως 30 εκατ. ευρώ η άμεση ενίσχυση στους σεισμόπληκτους

Μητσοτάκης: Έφτασε στην Κρήτη - 25 ως 30 εκατ. ευρώ η άμεση ενίσχυση στους σεισμόπληκτους

Στην Κρήτη έφτασε πριν από λίγη ώρα ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης προκειμένου να δει και να ενημερωθεί από κοντά για την κατάσταση που επικρατεί, μετά το σεισμό των 5,8 Ρίχτερ χθες το πρωί στο Ηράκλειο. Αυτή την ώρα βρίσκεται στο Συντονιστικό Κέντρο που έχει στηθεί στον προαύλιο χώρο του δημοτικού σχολείου στο Αρκαλοχώρι.

Σύμφωνα με πληροφορίες η κρατική ενίσχυση που θα καταβληθεί άμεσα στους πληγέντες υπολογίζεται στα 25-30 εκατ. ευρώ. Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης αφού επισκεφτεί τις εν λόγω περιοχές θα ανακοινώσει το πλέγμα των μέτρων που έχει ετοιμάσει ήδη η κυβέρνηση.

Η κρατική ενίσχυση που θα καταβληθεί άμεσα στους πληγέντες υπολογίζεται στα 25-30 εκατ. ευρώ, ενώ οι μακροπρόθεσμες ανάγκες για ενισχύσεις θα προκύψουν μετά τις αυτοψίες. Οι σχετικές διατάξεις ώστε να ενταχθούν σε καθεστώς κρατικής αρωγής οι περιοχές της Κρήτης που επλήγησαν από τον χθεσινό σεισμό, θα ψηφιστούν μέσα στην εβδομάδα.

Όπως τονίζουν οι ίδιες πηγές, ουσιαστικά και στην Κρήτη θα εφαρμοστεί το μοντέλο Καρδίτσας και Εύβοιας ενώ σημειώνουν ότι για πρώτη φορά η Ελλάδα έχει πάγιο πλαίσιο κρατικής αρωγής και σε αντίθεση με το παρελθόν που η βοήθεια δινόταν ανάλογα με την περίπτωση και με καθυστέρηση, πλέον οι σχετικές διαδικασίες στήριξης των πληγέντων συμπολιτών μας από τις διάφορες καταστροφές, έχουν τυποποιηθεί.

Ο Κυρ. Μητσοτάκης από χθες μετά τη σεισμική δόνηση, έδωσε εντολή να βρεθεί στην περιοχή η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας και άλλα στελέχη της κυβέρνησης, όπως επίσης ζήτησε να αναπτυχθεί τάχιστα ο μηχανισμός αντιμετώπισης της κατάστασης που έχει προκληθεί.

«Σήμερα θα ανακοινωθούν τα μέτρα για τους σεισμόπληκτους, τα οποία θα είναι στο ίδιο πακέτο με τα μέτρα για τους πυρόπληκτους» ανέφερε χαρακτηριστικά ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας μιλώντας στον ΑΝΤ1 και συμπλήρωσε πως «θα γίνει ό,τι χρειάζεται για να μην πληρώσουν ΕΝΦΙΑ και η πλατφόρμα θα ανοίξει αμέσως». 

Εικοσιπέντε ομάδες με μηχανικούς, μεταξύ των οποίων και του υπουργείου Υποδομών, βρίσκονται από νωρίς το πρωί στον δήμο Μινώα Πεδιάδος στο Ηράκλειο Κρήτης και πραγματοποιούν αυτοψίες στα κτίσματα που έχουν πληγεί από τον σεισμό.

Σύμφωνα με τον υπουργό Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας Χρήστο Στυλιανίδη έχει δοθεί προτεραιότητα στην άμεση ολοκλήρωση της καταγραφής της κατάστασης.

Όπως συμπλήρωσε από το πρωί γίνεται προσπάθεια ενημέρωσης των πολιτών προκειμένου οι πληγέντες να συνεργαστούν και να διαμείνουν σε ξενοδοχειακές μονάδες και σε εγκαταστάσεις κατασκήνωσης κοντά στο Αρκαλοχώρι, σημεία που έχει προβλεφθεί να φιλοξενήσουν κατοίκους της περιοχής