ΓΔ: 897,01 -13,20 (-1,45 %)

Τζίρος: 251,67 εκατ. €   RT

7ος χρόνος, ημέρα 2016η
Κυριακή, 9 Μαΐου 2021

ΓΔ: 897,01 -13,20 (-1,45 %)

Τζίρος: 251,67 εκατ. €   RT

Μιανμάρ: Πυροβολισμοί στον αέρα από την αστυνομία για να διαλύσει διαδήλωση

Μιανμάρ: Πυροβολισμοί στον αέρα από την αστυνομία για να διαλύσει διαδήλωση

Με πυροβολισμούς στον αέρα και πλαστικές σφαίρες προσπάθησαν οι αστυνομικές δυνάμεις της Μιανμάρ να διαλύσουν διαδήλωση που πραγματοποιείται σήμερα στη Ναϊπιντάου της διαμαρτυρία για το πραξικόπημα του στρατού.

Σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες, καθώς οι διαδηλωτές αψήφησαν την απαγόρευση των συναθροίσεων που επιβλήθηκε εν μέσω πανεθνικών κινητοποιήσεων κατά της χούντας.

Ένας αυτόπτης μάρτυρας δήλωσε στο Reuters ότι οι διαδηλωτές τράπηκαν σε φυγή, καθώς ρίχνονταν πυροβολισμοί στον αέρα, αλλά όχι προς την κατεύθυνση του πλήθους.

Ο αυτόπτης μάρτυρας πρόσθεσε ότι η αστυνομία είχε χρησιμοποιήσει αρχικά αντλίες νερού υπό πίεση, προσπαθώντας να απωθήσει μεγάλο πλήθος ανθρώπων. Εικόνες που προβλήθηκαν σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης δείχνουν ανθρώπους να τρέχουν ενώ ακούγονται πυροβολισμοί σε απόσταση.

Νωρίτερα και βίντεο που είχε αναρτηθεί στο Facebook έδειχνε την αστυνομία να κάνει χρήση αντλιών νερού υπό πίεση για να διαλύσει τη διαδήλωση στην πρωτεύουσα, καθώς το πλήθος αρνείτο να απομακρυνθεί.

Παράλληλα στη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της χώρας, τη Μανταλέι, τουλάχιστον 27 διαδηλωτές, μεταξύ των οποίων ένας δημοσιογράφος, που διαμαρτύρονταν για το πραξικόπημα στη Μιανμάρ, συνελήφθησαν σήμερα από την αστυνομία, σύμφωνα με μέσα ενημέρωσης.

Βίντεο από την Μπάγκο, η οποία βρίσκεται βορειοανατολικά της οικονομικής πρωτεύουσας της χώρας, τη Ρανγκούν, δείχνει επίσης την αστυνομία να χρησιμοποιεί αντλίες νερού για να διαλύσει μεγάλο πλήθος διαδηλωτών.

Οι διαμαρτυρόμενοι για το στρατιωτικό πραξικόπημα στη Μιανμάρ αψήφησαν για τρίτη μέρα την απαγόρευση των συναθροίσεων και συνέχισαν τις κινητοποιήσεις τους, που είναι οι μεγαλύτερες εδώ και περισσότερο από μια δεκαετία που πραγματοποιούνται στη χώρα.

Ο στρατός κήρυξε χθες στρατιωτικό νόμο σε πολλές συνοικίες της Ρανγκούν και σε άλλα τμήματα της επικράτειας. Οι διαδηλώσεις και οι συγκεντρώσει άνω των πέντε προσώπων απαγορεύτηκαν και επιβλήθηκε απαγόρευση κυκλοφορίας από τις 20:00 ως τις 04:00 (τοπικές ώρες).

Τα μέτρα ακολούθησαν τις μαζικές διαδηλώσεις υπέρ της αποκατάστασης της δημοκρατίας τις προηγούμενες τρεις ημέρες στη Ρανγκούν και σε άλλες πόλεις της χώρας των 53 εκατομμυρίων.

Πηγή: Reuters