ΓΔ: 899,90 2,35 (0,26 %)

Τζίρος: 83,99 εκατ. €   RT

7ος χρόνος, ημέρα 1990η
Τρίτη, 13 Απριλίου 2021

ΓΔ: 899,90 2,35 (0,26 %)

Τζίρος: 83,99 εκατ. €   RT

Αθ. Λινού: Μη αποδοτικό το lockdown – Πιθανό να παραταθεί

Μη αποδοτικό το lockdown – Πιθανό να παραταθεί
Φωτογραφία αρχείου

Στην εκτίμηση ότι το lockdown στην Αττική μπορεί να παραταθεί και μετά τις 7 Μαρτίου προέβη νωρίτερα σήμερα μιλώντας στο Mega η καθηγήτρια επιδημιολογίας, Αθηνά Λινού, υποστηρίζοντας ότι το τρέχον lockdown δεν αποδίδει, κάτι που μπορεί να οφείλεται και στην έξαρση των μεταλλαγμένων στελεχών της Covid-19.

«Να μην επικεντρωνόμαστε στον απόλυτο αριθμό των κρουσμάτων αλλά στο πηλίκο των θετικών κρουσμάτων στο σύνολο τω τεστ που έγιναν τις τελευταίες 8-10 μέρες το πηλίκο αυτό είναι σταθερό, αλλά είναι υψηλό. Γύρω στο 3,6-3,7%. Το lockdown είναι ουσιαστικά μη αποδοτικό. Εκτός αν έχουμε μεγάλη διασπορά των νέων στελεχών οπότε η μάχη με τον κορονoϊό είναι πολύ άνιση», επισήμανε λέγοντας ότι είναι «πολύ πιθανή» η παράταση του lockdown.

Επιπροσθέτως τόνισε την ανάγκη για λήψη όλων των υπάρχοντων μέτρων προτού επιβληθεί ένα lockdown, ενώ τόνισε ότι πρέπει να υπάρξουν άμεσα παρεμβάσεις στα μέσα μεταφοράς και στους εργασιακούς χώρους, όπου συντελείται μεγάλη διασπορά.

«Προχωρήσαμε στο τελευταίο στάδιο μέτρων χωρίς να έχουν προηγηθεί μέτρα που θα μπορούσαν να έχουν μειώσει την διασπορά όπως μέτρα για τη μείωση της διασποράς στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς (ΜΜΜ). Στις επιβαρυμένες περιοχές οι άνθρωποι μετακινούνται κυρίως με ΜΜΜ. Πρέπει να γίνει σοβαρή παρέμβαση και στους χώρους εργασίας. Δε νομίζω ότι εφαρμόζεται το μέγιστο της τηλεργασίας στο δημόσιο που έπρεπε να είναι 80-90%. Να αυξήσουμε την τηλεργασία», σημείωσε.

Σχετικά με το άνοιγμα του λιανεμπορίου, υποστήριξε ότι «δεν σηκώνει η αγορά περισσότερο κλείσιμο. Και για λόγους ψυχικής υγείας εργαζομένων και πελατών. Πριν φτάσουμε στο κλείσιμο θα πρέπει να εφαρμοστούν όλα τα άλλα μέτρα κατά το δυνατόν και να επικεντρωθούμε στους εμβολιασμούς».

«Δεν είναι ξεκάθαρο αν μεταδίδουν τη νόσο οι εμβολιασμένοι»

Δεν είναι ξεκάθαρο αν όσοι έχουν εμβολιαστεί μεταδίδουν τον κορονοϊό υποστήριξε αντιστοίχως ο καθηγητής Φαρμακολογίας, Ευάγγελος Μανωλόπουλος.

«Σίγουρα το μεταδίδουν πολύ λιγότερο. Γιατί ο εμβολιασμός μειώνει το ιικό φορτίο που προσλαμβάνει κάθε άτομο. Γι’ αυτό, δυνάμει, θεωρούμε ότι όποιος εμβολιάζεται μπορεί να μεταδίδει και γι΄ αυτό πρέπει να τηρεί τα μέτρα προστασίας», εξήγησε.

Τέλος, αναφερόμενος στη διαδικασία του εμβολιασμού στην χώρα, μίλησε για «ομάδες που έμειναν αδικαιολόγητα εκτός σχεδιασμού» όπως η ηλικιακή ομάδα των 65-75 και τα άτομα με σοβαρές παθήσεις, τα οποία όπως υποστήριξε αμφοτέρων, «θα έπρεπε να έχουν προηγηθεί στον εμβολιασμό των ομάδων 60-64». «Θα έπρεπε άμεσα να ξεκινήσουν να εμβολιάζονται οι ομάδες υψηλού κινδύνου ανεξαρτήτως ηλικίας» είπε, εκτιμώντας ότι η ανοσία από τον εμβολιασμό διαρκεί 6 με 8 μήνες», κατέληξε.