Τετάρτη 1 Απριλίου 2020, 20:42
Τελευταία ενημέρωση: 20:42

-A +A

Μέτωπο 13 χωρών εναντίον Όρμπαν

Τετάρτη 1 Απριλίου 2020, 20:42
Τελευταία ενημέρωση: 20:42
Μέτωπο 13 χωρών εναντίον Όρμπαν
-A +A

Με κοινή δήλωση 13 χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα, αποδοκιμάζουν τις πρακτικές που ακολουθεί ο πρωθυπουργός της Ουγγαρίας Βίκτορ Ορμπαν με την αναστολή λειτουργίας του Κοινοβουλίου και την απόφαση διακυβέρνησης της χώρας μέσω διαταγμάτων. Και στέλνουν το μήνυμα ότι η διαχείριση της κρίσης του κορονοιού πρέπει να γίνεται με σεβασμό προς την δημοκρατία.

Αναλυτικά, στην κοινή επιστολή που εξέδωσαν Ελλάδα, Βέλγιο, Δανία, Φινλανδία, Γαλλία, Γερμανία, Ιρλανδία, Ιταλία, Λουξεμβούργο, Ολλανδία, Πορτογαλία, Ισπανίας και Σουηδία αναφέρουν:

«Σε αυτήν την άνευ προηγουμένου κατάσταση, είναι θεμιτό τα κράτη μέλη να λάβουν έκτακτα μέτρα για την προστασία των πολιτών τους και την αντιμετώπιση της κρίσης. Είμαστε, ωστόσο, βαθιά προβληματισμένοι για τον κίνδυνο παραβίασης των αρχών του κράτους δικαίου, της δημοκρατίας και των θεμελιωδών δικαιωμάτων που απορρέουν από την έγκριση ορισμένων επειγόντων μέτρων. Τα μέτρα έκτακτης ανάγκης πρέπει να περιορίζονται στα απολύτως απαραίτητα, να είναι αναλογικά και προσωρινά, να υπόκεινται σε τακτικό έλεγχο και να τηρούν τις προαναφερόμενες αρχές και τις υποχρεώσεις που απορρέουν από το διεθνές δίκαιο. Δεν πρέπει να περιορίζουν την ελευθερία έκφρασης ή την ελευθερία του Τύπου. Συνεπώς, υποστηρίζουμε την πρωτοβουλία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την παρακολούθηση της εφαρμογής των έκτακτων μέτρων για την εξασφάλιση των θεμελιωδών αξιών της Ένωσης και καλούμε το Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων να εξετάσει το ζήτημα, όταν αυτό είναι απαραίτητο».

-A +A

Ροή Ειδήσεων

Τρίτη, 26 Μαΐου 2020
Σελίδα με όλες τις ειδήσεις

Δημοφιλέστερα Άρθρα