8ος χρόνος, ημέρα 2278η
Τετάρτη, 26 Ιανουαρίου 2022

Meteo: Εφιαλτική εκτίμηση για την εξάπλωση της πυρκαγιάς στην Εύβοια

Meteo: Εφιαλτική εκτίμηση για την εξάπλωση της πυρκαγιάς στην Εύβοια

Πιλοτική εκτίμηση για την εξάπλωση της δασικής πυρκαγιάς που μαίνεται στη βόρεια Εύβοια δείχνοντας ένα εφιαλτικό σενάριο καταστροφικής επέκτασης της πυρκαγιάς στο βόρειο μέτωπο του νησιού, ως το επόμενο σενάριο, δημοσίευσε το meteo του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών (ΕΑΑ).

Η εκτίμηση αποτελεί προϊόν αξιολόγησης των διαθέσιμων δορυφορικών παρατηρήσεων και των επιχειρησιακών δεδομένων πρόγνωσης καιρού του ΕΑΑ - meteo.gr, ενώ εντάσσεται στα πλαίσια της άτυπης συνεργασίας με το Πανεπιστήμιο της Λισσαβόνας και την Ειδική Δύναμη Πολιτικής Προστασίας της Πορτογαλίας.

Αναγνωρίζοντας τις προκλήσεις με τις οποίες μας φέρνει σήμερα αντιμέτωπους η νέα πραγματικότητα των δασικών πυρκαγιών, το ΕΑΑ - meteo.gr προτάσσει την ουσιαστική, επιστημονική συνεργασία μεταξύ των Ευρωπαϊκών χωρών, με στόχο μία περισσότερο ολοκληρωμένη διαχείριση και αντιμετώπιση των πυρκαγιών του παρόντος και του μέλλοντος.

Σε αυτό το πλαίσιο εντάσσεται και η εκκίνηση αυτής της καταρχήν άτυπης συνεργασίας, προϊόν της οποίας είναι ο εν λόγο χάρτης.

Δορυφορικές εικόνες από τον δορυφόρο Aqua MODIS της NASA το απόγευμα του Σαββάτου 07/08 αποκαλύπτουν το μέγεθος της καταστροφής που εκτυλίσσεται στην χώρα μας λόγω των πολλαπλών μεγάλων δασικών πυρκαγιών κυρίως στην κεντρική και νότια Ελλάδα.

Οι δορυφορικές λήψεις δείχνουν τις μεγάλες εκτάσεις των πύρινων μετώπων και εκτεταμένες ζώνες καπνού να εκτείνονται προς τα νότια ως αποτέλεσμα της στροφής των ανέμων σε βόρειους τις τελευταίες ώρες σε μεγάλο βάθος της τροπόσφαιρας.

Ενδεικτικό στοιχείο της έντασης των δασικών πυρκαγιών και σήμερα αποτελεί το γεγονός πως παροδικά παρατηρείται δημιουργία πυροσωρειτών (pyrocumulus) πάνω από το πλούμιο του καπνού.

Εικόνα 1: Δορυφορική εικόνα των δασικών πυρκαγιών στην Ελλάδα απΌ τον δορυφόρο Aqua MODIS της NASA το απόγευμα του Σαββάτου 07/08.