8ος χρόνος, ημέρα 2388η
Δευτέρα, 16 Μαΐου 2022

Μετά το Πάσχα οι ανακοινώσεις για το ταξίδι Μητσοτάκη στον Λευκό Οίκο

Μετά το Πάσχα οι ανακοινώσεις για το ταξίδι Μητσοτάκη στον Λευκό Οίκο
Φωτογραφία αρχείου
Eurokinissi

Στην τελική ευθεία φαίνεται πως μπαίνει το ταξίδι του Κυριάκου Μητσοτάκη στις ΗΠΑ. Όπως έχει ήδη αποκαλύψει το liberal.gr εδώ και περίπου έναν μήνα, αμέσως μετά το Πάσχα θα υπάρξουν οι τελικές διευθετήσεις προκειμένου ο Έλληνας πρωθυπουργός να ταξιδέψει στην Ουάσινγκτον μέσα στον Μάιο. Μέχρι και σήμερα ακριβής ημερομηνία δεν έχει καθοριστεί, παρότι απομένουν οι τελευταίες λεπτομέρειες μεταξύ των διπλωματικών γραφείων.

Σε κάθε περίπτωση η συνάντηση Μπάιντεν Μητσοτάκη αναμένεται να γίνει στην σκιά των δραματικών εξελίξεων της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, με την Ελλάδα να έχει πάρει σαφή θέση δίπλα στην Ουκρανία όπως άλλωστε και οι ΗΠΑ.

Το τετ α τετ θα σφραγίσει τις εξαιρετικά καλές σχέσεις που χαρακτηρίζουν τις δυο χώρες, οι οποίες άλλωστε σφραγίστηκαν από την πρόσφατη υπογραφή της ελληνομερικανικής αμυντικής συνεργασίας.

Το επερχόμενο ταξίδι στον Λευκό Οίκο οριστικοποιήθηκε πριν από περίπου δέκα μήνες όταν μίλησαν τηλεφωνικά ο κ. Μπάιντεν με τον κ. Μητσοτάκη, με πρωτοβουλία του Αμερικάνου προέδρου.

Τότε που ο πρόεδρος Μπάιντεν είχε στηρίξει απολύτως τα όσα είχε πει ο Κυριάκος Μητσοτάκης σε σχέση με την τουρκική προκλητικότητα και την στάση του Ταγίπ Ερντογάν, αποδεικνύοντας για πολλοστή φορά το ότι οι ΗΠΑ βρίσκονταν ξεκάθαρα στο πλευρό της Αθήνας, αλλάζοντας εντελώς γραμμή από την στάση που τηρούσε ο Ντόναλντ Τραμπ.

Ο κορονοϊός όμως εμπόδισε την πραγματοποίηση του ταξιδιού στην άλλη όχθη του Ατλαντικού, καθώς ο Αμερικανός Πρόεδρος "έκλεισε" την πόρτα του Λευκού Οίκου για συναντήσεις με ξένους ηγέτες, ενώ ο Έλληνας πρωθυπουργός μείωσε στο ελάχιστο τα ταξίδια εκτός συνόρων.