Μετά την Αίγυπτο και η Σρι Λάνκα οδεύει στην «αγκαλιά» του ΔΝΤ

Μετά την Αίγυπτο και η Σρι Λάνκα οδεύει στην «αγκαλιά» του ΔΝΤ

Χρηματοδότηση ακόμα και από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο αναζητά η Σρι Λάνκα ώστε να μπορέσει να καλύψει τις εισαγωγές της σε είδη πρώτης ανάγκης εν μέσω της χειρότερης οικονομικής κρίσης που βιώνει η χώρα εδώ και δεκαετίες. 

Την ώρα που τα καύσιμα βρίσκονται σε έλλειψη, οι τιμές των τροφίμων έχουν εκτοξευτεί και οι αντικυβερνητικές διαδηλώσεις είναι σε έξαρση, η κυβέρνηση προετοιμάζεται για συνομιλίες με το Ταμείο εν μέσω ανησυχιών για την ικανότητα της χώρας να αποπληρώσει το εξωτερικό χρέος. 

Μάλιστα η χώρα, σύμφωνα με το Reuters που φιλοξενεί δηλώσεις του κεντρικού τραπεζίτη της χώρας βρίσκεται σε συνομιλίες με την Ινδία για την παροχή νέου δανείου ύψους 1,5 δισ. δολαρίων.

Όπως σχολιάζει το Reuters, η Σρι Λάνκα, μια χώρα 22 εκατ. κατοίκων πασχίζει να καλύψει τις εισαγωγές καθώς τα τελευταία δύο χρόνια έχει καταγραφεί πτώση συναλλαγματικών αποθεμάτων κατά 70% που οδήγησε σε υποτίμηση του νομίσματος και ώθησε τη χώρα στην αναζήτηση βοήθειας από δανειστές. 

Υπενθυμίζεται ότι στο ΔΝΤ προσφεύγει και η Αίγυπτος, ζητώντας την υποστήριξη του Ταμείου προκειμένου να εφαρμοστεί «συνεκτικό οικονομικό πρόγραμμα». Σύμφωνα με το Reuters η οικονομία της Αιγύπτου επλήγη σοβαρά μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία που ώθησε τους ξένους επενδυτές να εγκαταλείψουν τις αναδυόμενες αγορές ενώ παράλληλα Ρωσία και Ουκρανία είναι επίσης οι κύριοι εξαγωγείς σιταριού στην Αίγυπτο και σημαντική πηγή τουριστικών εσόδων.