7ος χρόνος, ημέρα 2096η
Τετάρτη, 28 Ιουλίου 2021

Τέλος εποχής στο Ισραήλ: Μετά από 12 χρόνια ο Νετανιάχου αποχώρησε από την πρωθυπουργική κατοικία

Μετά από 12 χρόνια ο Νετανιάχου αποχώρησε από την πρωθυπουργική κατοικία
APimages

Ο Μπενιαμίν Νετανιάχου, ο πολιτικός που παρέμεινε στον πρωθυπουργικό θώκο περισσότερο από οποιονδήποτε άλλον στην ιστορία του εβραϊκού κράτους, αποχώρησε με την οικογένειά του από την επίσημη κατοικία του πρωθυπουργού του Ισραήλ έπειτα από δώδεκα χρόνια.

«Λίγο μετά τα μεσάνυχτα, η οικογένεια Νετανιάχου εγκατέλειψε την επίσημη (πρωθυπουργική) κατοικία της Μπάλφουρ», όπως νέφερε ο Οφέρ Γκολάν, ο εκπρόσωπος της οικογένειας του ηγέτη του δεξιού κόμματος Λικούντ.

Ο κ. Νετανιάχου αποχώρησε από την επίσημη πρωθυπουργική κατοικία έναν μήνα αφού ορκίστηκε νέα κυβέρνηση.

Σημειώνεται πως τα τελευταία χρόνια, το κτίριο αυτό, στη συμβολή των οδών Μπάλφουρ και Σμολένσκιν, είχε μετατραπεί στο επίκεντρο των διαδηλώσεων αντιπάλων του πρώην πρωθυπουργού.

Υπογραμμίζεται ότι ο Μπενιαμίν Νετανιάχου κατηγορείται από τη δικαιοσύνη της χώρας του για δωροληψία, απάτη και κατάχρηση εμπιστοσύνης.

Να σημειωθεί ότι είχε συμφωνήσει με τον διάδοχό του Ναφτάλι Μπένετ να εγκαταλείψει το οίκημα ως χθες. Η ισραηλινή εφημερίδα Haaretz εξήγησε σε ρεπορτάζ της πως ο κ. Μπένετ αποφάσισε να δώσει στον κ. Νετανιάχου μια «περίοδο προσαρμογής».

Αξίζει να επισημανθεί ότι ο πρώην πρωθυπουργός υποδέχθηκε στην επίσημη πρωθυπουργική κατοικία τη Νίκι Χέιλι, την πρώην πρεσβεύτρια των ΗΠΑ στον ΟΗΕ, αφού ανέλαβε τα καθήκοντά του ο διάδοχός του, γεγονός που προκάλεσε σάλο και επικρίσεις για επίδειξη περιφρόνησης προς τη νέα κυβέρνηση.

Υπενθυμίζεται ότι η συμμαχία οκτώ κομμάτων που σχημάτισε τη νέα κυβέρνηση, υπό την ηγεσία του κ. Μπένετ και του Γιαΐρ Λαπίντ, ανέλαβε την εξουσία στα μέσα του Ιουνίου.

Σύμφωνα μάλιστα με τα ισραηλινά ΜΜΕ, ο κ. Μπένετ σχεδιάζει να διανυκτερεύει τέσσερις φορές την εβδομάδα στην επίσημη πρωθυπουργική κατοικία. Η σύζυγός του και τα τέσσερα παιδιά τους σχεδιάζουν να παραμείνουν στο σπίτι τους στη Ραανανά, κοντά στο Τελ Αβίβ.

Στον κ. Νετανιάχου ανήκει υπόψιν ιδιωτική κατοικία στην παραθαλάσσια πόλη της Καισαρείας. Τη δωδεκαετία που ήταν πρωθυπουργός έμενε μόνιμα μαζί με την οικογένειά του στην επίσημη κατοικία στην Ιερουσαλήμ, που χρησιμοποιούσε επίσης για να υποδέχεται ξένους αξιωματούχους και ηγέτες.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ