Μέχρι τις 15 Ιουνίου οι αποφάσεις για κλειστούς χώρους εστίασης
Αδ. Γεωργιάδης

Μέχρι τις 15 Ιουνίου οι αποφάσεις για κλειστούς χώρους εστίασης

Μέχρι τις 15 Ιουνίου θα έχουν ληφθεί οι αποφάσεις για το άνοιγμα των κλειστών χώρων εστίασης, δήλωσε σε σημερινή του συνέντευξη ο υπουργός Ανάπτυξης, Άδωνις Γεωργιάδης, ενώ ανέφερε ότι υπό εξέταση βρίσκοται οι κανόνες που θα εφαρμοσθούν στα νυχτερινά κέντρα. 

Συγκεκριμένα, ο κ. Γεωργιάδης μιλώντας στον ΣΚΑΪ και αναφερόμενος στα νυχτερινά κέντρα είπε ότι το καλοκαίρι θα λειτουργήσουν οι ανοιχτοί χώροι με κανόνες, τονίζοντας ωστόσο ότι απαιτείται η άποψη των ειδικών για τις αποστάσεις και για το πώς θα χορεύει ο κόσμος στις πίστες. Υπό εξέταση είναι εξάλλου και το τι θα γίνει με τα beach bar, καθώς όπως ανέφερε ο υπουργός δημιουργείται αθέμιτος ανταγωνισμός από τη στιγμή που θα λειτουργούν τα εστιατόρια.

Επίσης, αναφορικά με τα γυμναστήρια, ο κ. Γεωργιάδης προανήγγειλε ότι σύντομα θα πρέπει να αναμένονται ανακοινώσεις, καθώς διεξάγεται μια μεγάλη συζήτηση με τους επιστήμονες και πρόσθεσε ότι ενώ τα μικρά γυμναστήρια θέλουν να ανοίξουν νωρίτερα, τα μεγάλα ζητούν να επαναλειτουργήσουν αργότερα, καθώς ανησυχούν ότι καθώς θα δέχονται λιγότερους πελάτες δεν θα είναι οικονομικά βιώσιμα.

«Δεν θα συνεχιστεί η έκπτωση στα ενοίκια»

Εξάλλου, κατηγορηματικός ήταν ο κ. Γεωργιάδης αναφορικά με την μείωση του ενοικίου κατά 40%, ξεκαθαρίζοντας ότι το συγκεκριμένο μέτρο δεν υπάρχει δυνατότητα να επεκταθεί έως το τέλος του χρόνου, καθώς μια τέτοια εξέλιξη θα επέφερε οριστική ζημιά στην αγορά ακινήτων.

Παράλληλα, για τους ιδιοκτήτες ακινήτων, ο υπουργός υπογράμμισε ότι θα ενισχυθούν κατά ένα μέρος για το κόστος που υπέστησαν από το κράτος, ωστόσο η κάλυψη αυτή δεν θα είναι καθ’ ολοκληρίαν, καθώς το ποσό αυτό θα ήταν τεράστιο και απαγορευτικό.

«Εμείς θέλουμε να δείξουμε σε όλους ότι κανένα επαγγελματικό κλάδο και καμιά κοινωνική τάξη δεν την απαξιώνουμε και δεν την αφήνουμε μόνη της, αλλά πρέπει να κινούμαστε πάντα μέσα στα πλαίσια της λογικής και των δημοσιονομικών αντοχών», δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Γεωργιάδης.

«Στα 12 δισ. ευρώ το κόστος του lockdown»

Ο υπουργός Ανάπτυξης εκτίμησε ότι κάθε μήνας lockdown κοστίζει γύρω στα 6 δισ. ευρώ και συνεπώς με ολόκληρο τον Απρίλιο, τον μισό Μάρτιο και το μισό Μάιο, τα 12 δις ευρώ αποτελούν  μια ρεαλιστική προσέγγιση της ζημίας.

Σχετικά με την ύφεση στην Ελλάδα είπε ότι οι περισσότεροι προβλέπουν διψήφιο αριθμό και πως η κυβέρνηση θα τρέξει όσο μπορεί και στο τέλος θα κάνει ταμείο.

«Άπειρη η τραπεζική ρευστότητα»

Ο υπουργός αναφερόμενος στην πρώτη φάση του προγράμματος των κεφαλαίων κίνησης ΤΕΠΙΧ ΙΙ δήλωσε ότι σε λιγότερο από έναν μήνα οι χορηγήσεις έφτασαν σε ποσοστό 70%, περίπου στα 800 εκατ. ευρώ, κάτι που αποτελεί ρεκόρ για το ελληνικό τραπεζικό σύστημα.

Επίσης, ανέφερε ότι οι τράπεζες διαθέτουν άπειρη ρευστότητα, «τη μεγαλύτερη που είχαν ποτέ», όπως χαρακτηριστικά ανέφερε.

Για τις οχλήσεις εισπρακτικών μέσω δικηγορικών γραφείων

Ο υπουργός αναφέρθηκε και στον συντονισμό του υπουργείο Ανάπτυξης με τον υπουργό Δικαιοσύνης και τους προέδρους των Δικηγορικών Συλλόγων, προκειμένου να βρεθεί μια λύση για τις οχλήσεις που δέχονται πολίτες από εισπρακτικές, αλλά κυρίως από δικηγορικά γραφεία που βρίσκονται σε «γκρίζο» σημείο καθώς αυτά δεν υπάγονται στην γενική γραμματεία καταναλωτή του υπουργείου Ανάπτυξης.

«Το θέμα που εμένα με ενοχλεί, είναι ότι κάποιοι παίρνουν πολλές φορές τηλέφωνο πέραν των ορίων απλά και μόνο γιατί είναι δικηγόροι. Να παρακαλέσω ευγενικά όλους τους προέδρους (των δικηγορικών συλλόγων) να εξηγήσουν στα μέλη τους που κάνουν αυτή τη δουλειά, ότι μπορεί ναι μεν να εξαιρούνται ως δικηγόροι της νομοθεσίας της γγ καταλανωτού, αλλά θα πρέπει να σέβονται τη νομοθεσία γιατί αλλιώς θα πρέπει να νομοθετήσουμε ad hoc», είπε ο κ. Γεωργιάδης.

«Άριστη επιλογή ο Τσιόδρας - Εξαιρετικά μικρόψυχες οι κατηγορίες εις βάρος του»

Τέλος, ο υπουργός με αφορμή το τέλος της τακτικής ενημέρωσης για την πανδημία, αναφέρθηκε και στο πρόσωπο του λοιμωξιολόγου Σωτήρη Τσιόδρα. Όπως είπε ο κ. Τσιόδρας προσέφερε πολλά στη χώρα, όχι μόνο με την καθεαυτό αντιμετώπιση του κορονοϊού αλλά και με το αίσθημα ασφάλειας που προσέφερε στους πολίτες.

Σχετικά με τις κατά καιρούς κατηγορίες που εκτοξεύθηκαν εις βάρος του κ. Τσιόδρα, ο υπουργός τις χαρακτήρισε ως εξαιρετικά μικρόψυχες. «Σε αυτή τη χώρα έχουμε συνηθίσει ένα λαό που έχει μεγαλείο ψυχής. Δεν χρειάζεται κάποιοι να βγάζουν το φθόνο, την κακία, τη μικροψυχία τους τόσο έντονα».