Στέλιος Πέτσας: Μέχρι πότε θα στέλνουμε SMS στο 13033 για τις μετακινήσεις

Μέχρι πότε θα στέλνουμε SMS στο 13033 για τις μετακινήσεις

Στην αντίστροφη μέτρηση όσον αφορά την άρση των περιοριστικών μέτρων και της υποχρεωτικής αποστολής γραπτών μηνυμάτων στο «13033», το άνοιγμα των σχολείων και η επιστροφή στην κανονικότητα ήταν τα βασικά θέμα, αναφέρθηκε Στέλιος Πέτσας, σε τηλεοπτική του συνέντευξη.  

Μιλώντας το Open, o κ. Πέτσας υπογράμμισε πως τίποτα δεν θα πετύχει, αν η κοινωνία δεν επιδείξει την ίδια στάση που έφερε την επιτυχή αντιμετώπιση της πανδημίας. Παραδέχθηκε ότι το πρόγραμμα voucher τηλεκατάρτισης των επιστημόνων απέτυχε τονίζοντας, ωστόσο, ότι ο υπουργός Εργασίας, Γιάννης Βρούτσης τυγχάνει την εμπιστοσύνης του Κυριάκου Μητσοτάκη και δεν τίθεται κανένα θέμα στην Κυβέρνηση.

Παρέπεμψε στον πρωθυπουργό για την άρση των μέτρων, τα οποία θα αποφασιστούν στη σημερινή σύσκεψη στο Μαξίμου. Για τα σχολεία είπε ότι θα ξεκινήσει πρώτη η Γ' Λυκείου για να ολοκληρωθούν οι πανελλήνιες και σταδιακά θα ανοίξουν και οι άλλες βαθμίδες. Σύμφωνα με τον κ. Πέτσα η επικρατέστερη ημερομηνία για να ανοίξουν τα σχολεία, μόνο για τους μαθητές της Γ’ Λυκείου, είναι η 11η Μαΐου. Στη συνέχεια, στις 25 Μαΐου ή την 1η Ιουνίου, είναι πιθανό να επιστρέψουν στα θρανία οι μαθητές των άλλων τάξεων και βαθμίδων, μόνο, όμως, στην περίπτωση που έχουν δώσει το «πράσινο φως» οι επιστήμονες.  Όπως είπε χαρακτηριστικά ο Στέλιος Πέτσας «θα εξαρτηθεί πόσες εβδομάδες θα παραταθεί η σχολική χρονιά, από το πλάνο και την απόσταση μεταξύ του ανοίγματος των βαθμίδων εκπαίδευσης».

Πρόσθεσε δε, ότι θα συνεχίσει να χορηγείται γονική άδεια ειδικού σκοπού κι ακολούθως μίλησε για τον τουρισμό. Επεσήμανε ότι είναι πολύ πιο εύκολο σε εθνικό επίπεδο να διαμορφώσουμε τους κανόνες. Όταν ξεκινήσουμε το άνοιγμα της πρώτης φάσης θα πάψει να υφίσταται και η υποχρέωση αποστολής SMS στο 13033, θα υπάρξει σιγά σιγά απελευθέρωση για μετακινήσεις κι εκτός έδρας.

Το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι η αεροπορική σύνδεση. θα βγάλει η ΕΕ κοινή απόφαση για να γνωρίζει κι ο κλάδος του τουρισμού πώς να κινηθεί. Να γνωρίζουν οι άνθρωποι του τουρισμού οπωσδήποτε μέσα στον Μάη πώς θα κινηθεί η χρονιά.

Όσο για την Πρωτομαγιά υπερτόνισε ότι θα ισχύσουν τα ίδια μέτρα με το Πάσχα και πρόσθεσε με νόημα «νομίζω ότι και τώρα θα πάμε καλά».