Με σύνθημα την ανάπτυξη το 2021 η φετινή ΔΕΘ

Με σύνθημα την ανάπτυξη το 2021 η φετινή ΔΕΘ

Το αναπτυξιακό σχέδιο της χώρας για το 2021 και για τα επόμενα έτη αναμένεται να παρουσιάσει σήμερα ο πρωθυπουργός στη Θεσσαλονίκη ανακοινώνοντας ταυτόχρονα μέτρα για νοικοκυριά, συνταξιούχους και επιχειρήσεις. Εξοπλιστικά, ενίσχυση ενόπλων δυνάμεων και αμυντικής βιομηχανίας, οι τομείς όπου επίσης θα αναφερθεί.

Στο μέτωπο της οικονομίας, ο στόχος είναι να αποφευχθούν τα χειρότερα δηλαδή η ύφεση να μην ξεπεράσει το 8%, ενώ αντίθετα το 2021 η χώρα να παρουσιάσει ισχυρούς ρυθμούς ανάπτυξης, κάτι ωστόσο που εξαρτάται από το πότε θα κλείσει η παρένθεση της υγειονομικής κρίσης.

Στο σκέλος της ενίσχυσης της άμυνας της χώρας, τα μέτρα θα ενταχθούν στο νέο σχεδιασμό καθώς αναμένονται προσλήψεις αλλά και ενίσχυση της αμυντικής βιομηχανίας με έμφαση στα ναυπηγεία.

Εκτός από τις δαπάνες της άμυνας που θα πραγματοποιηθούν φέτος αλλά και τα επόμενα χρόνια και που βρίσκονται ελέω των συνθηκών πολύ ψηλά στην ατζέντα της κυβέρνησης, η δραστική μείωση των ασφαλιστικών εισφορών πιθανότατα κατά δύο ποσοστιαίες μονάδες και η περικοπή του ανώτατου πλαφόν υπολογισμού των ασφαλιστικών εισφορών από τα 6.500 που είναι σήμερα στα 3.000 ευρώ ή και χαμηλότερα αποτελεί ίσως το σημαντικότερο μέτρο για την επανεκκίνηση της οικονομίας το 2021.

Τα μέτρα

Αυτό που μένει να ακούσουμε από τα χείλη του πρωθυπουργού είναι το κατά πόσο οι παρεμβάσεις τελούν υπό την αβεβαιότητα της πανδημίας ή εάν θα ενταχθούν στα «αναγκαία μέτρα Covid». Πηγές υποστηρίζουν ότι τα περισσότερα μέτρα που θα ανακοινωθούν θα είναι προσωρινά και θα εφαρμοσθούν το 2021. Αυτό βέβαια δεν αποκλείει τη μόνιμη θεσμοθέτηση τους το 2022 εφόσον η παγκόσμια οικονομία θα έχει ξεμπερδέψει από την πανδημία. Και αυτό καθώς είναι εξαιρετικά δύσκολο να μειώσει τη μία χρόνια την εισφορά αλληλεγγύης, που προγραμματίζει η κυβέρνηση για το 2021 και την επόμενη να προχωρήσει στην αύξηση της.

Για τη μείωση της εισφοράς  αλληλεγγύης εξετάζεται η μείωση της κατά 50%. Αυτό που έχει γίνει γνωστό είναι εάν η μείωση θα είναι οριζόντια ή εάν το 50% θα είναι το ανώτατο όριο της μείωσης για κάποιες ομάδες φορολογούμενων, Δεν αποκλείεται πάντως να αυξηθεί και το αφορολόγητο της εισφοράς από το 12.000 ευρώ που είναι σήμερα στα 20.000 ευρώ ενδεχομένως και σε υψηλότερο επίπεδα.

Επίσης για το 2021 αναμένεται να διατηρηθεί η μειωμένη προκαταβολή φόρου ώστε να στηριχτούν οι  επιχειρήσεις και οι  ελεύθερους επαγγελματίες. Η μείωση του συντελεστή υπολογισμού της προκαταβολής φόρου από 30% έως και 100% ισοδυναμεί με έμμεση ένεση ρευστότητας 1,5 δισ. ευρώ προς τον επιχειρηματικό κόσμο της χώρας.

Το πακέτο των παροχών θα σφραγιστεί με την πληρωμή των αναδρομικών ύψους 1,4 δισ. ευρώ προς τους συνταξιούχους του δημοσίου και του ιδιωτικού τομέα. H κυβέρνηση θα δώσει το ποσό στους συνταξιούχους σε μία δόση πιθανότατα τέλη Δεκεμβρίου. 

Το πακέτο της ΔΕΘ

1. Ενεργοποίηση του τρίτου κύκλου της επιστρεπτέας προκαταβολής ύψους 1,2 δισ. ευρώ.  Η επιστρεπτέα προκαταβολή θα αφορά και τους μήνες Ιούλιο και Αύγουστο για να καλύψει και επιχειρήσεις που λειτουργούν εποχικά και οι οποίες είχαν μεγάλες απώλειες τζίρου. Θα υπολογίζεται εξ αρχής από τον Μάρτιο μέχρι και τον Αύγουστο.

2. Το «μεγάλο πακέτο» των 1,4 δισ. ευρώ για τις αντισυνταγματικές περικοπές στις κύριες συντάξεις δημοσίου και ιδιωτικού τομέα.

3. Τουλάχιστον 300 εκατ. ευρώ θα κατατεθούν στους τραπεζικούς λογαριασμούς των δανειοληπτών μέσω του προγράμματος ΓΕΦΥΡΑ μέχρι το τέλος του έτους. Οι πρώτες καταβολές προγραμματίζονται για το τέλος Οκτωβρίου.

4.  Αναστολές φορολογικών υποχρεώσεων αλλά και αποζημιώσεις ιδιοκτητών ακινήτων λόγω του υποχρεωτικού κουρέματος ενοικίων .

5. Μείωση εισφοράς αλληλεγγύης το 2021

6. Επέκταση του μέτρου τη μειωμένης προκαταβολής και το επόμενο έτος

7. μείωση ασφαλιστικών εισφορών ενδεχομένως κατά 2 ποσοστιαίες μονάδες.