Με αντι-Navtex απαντάει η Ελλάδα στην παράνομη τουρκική Navtex νότια του Καστελόριζου

Με αντι-Navtex απαντάει η Ελλάδα στην παράνομη τουρκική Navtex νότια του Καστελόριζου

Ο σταθμός του Ηρακλείου της υδρογραφικής υπηρεσίας του Πολεμικού Ναυτικού εξέδωσε Navtex που χαρακτηρίζει «παράνομη» νέα τουρκική Navtex για έρευνες του Oruc Reis σε θαλάσσια περιοχή νότια του Καστελόριζου.

Η ελληνική Navtex αναφέρει ότι ο μη εξουσιοδοτημένος σταθμός της Αττάλειας εξέδωσε Navtex που αφορά σε «παράνομη δραστηριότητα» σε περιοχή που επικαλύπτει την ελληνική υφαλοκρηπίδα. Επίσης, υπογραμμίζει ότι η Ελλάδα έχει την «αποκλειστική αρμοδιότητα να εκδίδει Navtex για τη συγκεκριμένη περιοχή».

Νωρίτερα, σήμερα, η Τουρκία εξέδωσε Navtex που παρατείνει τις έρευνες του Oruc Reis- που ολοκληρώνονταν με βάση προηγούμενη Navtex στις 23 Νοεμβρίου - έως τις 29 Νοεμβρίου σε περιοχή νότια και νοτιοανατολικά από το Καστελόριζο.

Στο θέμα των ερευνών του Oruc Reis είχε αναφερθεί νωρίτερα ο τούρκος υπ. Αμυνας Χ. Ακάρ αμφισβητώντας την ελληνική κυριαρχία σε νησιά του Αιγαίου. Σε ομιλία του στην αεροδιαστημική βιομηχανία της Τουρκίας ( ΤUSAS), ο Ακάρ έκανε ειδική μνεία στο θέμα, λέγοντας ότι «κάνουμε ξεκάθαρες εργασίες, φανερές, δεν κρύβουμε κάτι, κάνουμε επιστημονικές και τεχνικές εργασίες, τα πλοία μας συνεχίζουν τις εργασίες τους, είναι ανήθικο να παρουσιάζουν αυτές τις εργασίες ως πρόκληση ή ως αύξηση της έντασης». Και έθεσε ξανά θέμα «γκρίζων ζωνών» στο Αιγαίο, λέγοντας ότι «παραβλέπουν (οι Έλληνες) τις κινήσεις  και τις ενέργειες που κάνουν σε νησιά στα οποία με κανέναν τρόπο δεν έχει  δοθεί η κυριαρχία τους στην Ελλάδα, και παρουσιάζουν ως πρόκληση τις τεχνικές και τις επιστημονικές εργασίες τις οποίες κάνουμε, αυτό δεν αρμόζει στη σχέση καλής γειτονίας».

Ενδεικτικό της τουρκικής στάσης είναι ότι χθες σημειώθηκαν 26 νέες παραβιάσεις του εθνικού εναέριου χώρου από έξι τουρκικά αεροσκάφη σε Βορειοανατολικό και Κεντρικό Αιγαίο, ενώ σημειώθηκε και μία εικονική αερομαχία μεταξύ ελληνικών και τουρκικών μαχητικών.

Σύμφωνα με το ΓΕΕΘΑ, τα τουρκικά F-16 προέβησαν επίσης σε δύο παραβάσεις των κανόνων εναέριας κυκλοφορίας στο FIR Αθηνών. Τρεις από τις παραβιάσεις ήταν οι υπερπτήσεις που πραγματοποίησαν τουρκικά αεροσκάφη F-16 σε Αγαθονήσι, Οινούσσες και Παναγιά.

Τα τουρκικά μαχητικά ήταν οπλισμένα, ενώ όπως αναφέρει το ΓΕΕΘΑ, τα τουρκικά αεροσκάφη αναγνωρίστηκαν και αναχαιτίστηκαν σύμφωνα με τους διεθνείς κανόνες.

Εντούτοις αξίζει να επισημανθεί πως ο εκπρόσωπος του Ερντογάν, Ιμπραήμ Καλίν, εξέφρασε την Παρασκευή σε ευρωπαίους αξιωματούχους στις Βρυξέλες ενόψει της Συνόδου Κορυφής του Δεκεμβρίου, την πρόθεση της Τουρκίας να ξεκινήσουν οι διερευνητικές επαφές με την Ελλάδα

Ολόκληρη η ελληνική Navtex:

ZCZC HA11

211130 UTC NOV 20

IRAKLEIO STATION NAVWARN 711/20

SOUTHEAST CRETAN SEA

1. UNAUTHORIZED STATION HAS BROADCAST NAVTEX MESSAGE NUMBER FA64-1460/20, THAT REFERS TO ILLEGAL ACTIVITY IN AN AREA INCLUDING GREEK TERRITORIAL SEA, WHERE GREECE HAS THE EXCLUSIVE AUTHORITY TO BROADCAST NAVTEX MESSAGES. THIS NAVTEX AREA ALSO OVERLAPS GREEK CONTINENTAL SHELF AND FALLS WITHIN HELLENIC NAVTEX SERVICE AREA WHERE IRAKLEIO NAVTEX STATION HAS THE AUTHORITY TO BROADCAST NAVTEX MESSAGES.

2. ALL MARINERS ARE REQUESTED TO DISREGARD NAVTEX MESSAGE NUMBER FA64-1460/20.

3. CANCEL THIS MESSAGE 292059 UTC NOV 20.