Θέμα «γκρίζων ζωνών» στο Αιγαίο θέτει ο Χ. Ακάρ

Θέμα «γκρίζων ζωνών» στο Αιγαίο θέτει ο Χ. Ακάρ

Εκ νέου θέμα «γκρίζων ζωνών» και αμφισβήτησης της ελληνικής κυριαρχίας στα νησιά του Αιγαίου έθεσε με δηλώσεις του ο Τούρκος υπουργός Άμυνας  Χουλουσί Ακάρ, ο οποίος κατά τη διάρκεια ομιλίας του κατηγόρησε την Ελλάδα ότι προβαίνει σε ενέργειες σε νησιά «στα οποία με κανέναν τρόπο δεν έχει δοθεί η κυριαρχία τους».

Σύμφωνα με το Anatolu μιλώντας στην αεροδιαστημική βιομηχανία της Τουρκίας ( ΤUSAS) γνωστοποίησε αρχικά ότι οι εργασίες του ερευνητικού σκάφους Oruc Reis συνεχίζονται κανονικά και μάλιστα, σημείωσε πως οι εν λόγω τεχνικές εργασίες «δεν είναι πρόκληση ούτε αυξάνουν την ένταση, όπως υποστηρίζει η Αθήνα», λέγοντας πως είναι ανήθικο να τις παρουσιάζουν με αυτόν τον τρόπο.

Ακολούθως, αναφερόμενος στα ελληνικά νησιά σημείωσε ότι η Τουρκία «παραβλέπει τις κινήσεις και τις ενέργειες που κάνουν σε νησιά στα οποία με κανέναν τρόπο δεν έχει δοθεί η κυριαρχία τους στην Ελλάδα», προσθέτοντας πως δεν έχει καμία σχέση με την ηθική και υποστήριξε εν συνεχεία ότι παρουσιάζουν ως πρόκληση τις τεχνικές και τις επιστημονικές εργασίες τις οποίες πραγματοποιεί η χώρα. «Αυτό δεν αρμόζει στη σχέση καλής γειτονίας», τόνισε.

Ο Ακάρ αναφέρθηκε και στο Κυπριακό και τόνισε πως «στην Κύπρο πρέπει να δουν και να αποδεχθούν την παρουσία των Τούρκων η οποία διαρκεί εδώ και πολλούς αιώνες. Πρέπει να τους δώσουν τα δικαιώματα τους. Στη ζήτημα της ισότητας και της κυριαρχίας πρέπει να αποδεχθούν της παρούσες συνθήκες».