8ος χρόνος, ημέρα 2271η
Τετάρτη, 19 Ιανουαρίου 2022

Νέα Navtex από Τουρκία : Στέλνει ξανά το «Oruc Reis» για έρευνες σε απόσταση έως και 6 μίλια από το Καστελόριζο

Στέλνει ξανά το «Oruc Reis» για έρευνες σε απόσταση έως και 6 μίλια από το Καστελόριζο

Την τακτική των προκλήσεων συνεχίζει η Τουρκία, μέσω νέας Νavtex για σεισμικές έρευνες από το Oruc Reis που φτάνουν έως και τα 6 μίλια από το Καστελόριζο, καθώς και δια του υπ. Αμυνας Χ.Ακαρ, ο οποίος έθεσε θέμα «γκρίζων ζωνών» στο Αιγαίο, κάνοντας λόγο για νησιά, των οποίων η κυριαρχία δεν έχει δοθεί στην Ελλάδα.

Κινήσεις που ενόψει και της επικείμενης Συνόδου Κορυφής της 10ης Δεκεμβρίου στις Βρυξέλλες για την Τουρκία, δείχνει ότι η τελευταία αγνοεί επιδεικτικά το διεθνές δίκαιο και τις προειδοποιήσεις της ΕΕ, συνεχίζοντας την αμφισβήτηση των κυριαρχικών δικαιωμάτων Ελλάδας και Κύπρου και διατηρώντας την επιθετική ρητορική εναντίον ευρωπαϊκών χωρών.

Με την νέα Navtex η Άγκυρα παρατείνει μέχρι τις 29 Νοεμβρίου την παραμονή του Όρουτς Ρεις στην ανατολική Μεσόγειο, ανακοινώντας ως περιοχή ερευνών μια ζώνη μεταξύ Ρόδου και Καστελλόριζου, η οποία φτάνει μέχρι και τα 6 ναυτικά μίλια από το τελευταίο. Επιλογή, αντίστοιχη με εκείνη του περασμένου Οκτωβρίου και η οποία δείχνει όχι μόνο την αμφισβητηση ελληνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων αλλά και ότι η Τουρκία και ο Τ. Ερντογάν το μόνο που δεν επιδιώκουν είναι η συνεννόηση και ο διάλογος.

Στο θέμα των ερευνών του Oruc Reis είχε αναφερθεί νωρίτερα ο τούρκος υπ. Αμυνας Χ.Ακαρ αμφισβητώντας την ελληνική κυριαρχία σε νησιά του Αιγαίου. Σε ομιλία του στην αεροδιαστημική βιομηχανία της Τουρκίας ( ΤUSAS), ο Ακαρ έκανε ειδική μνεία στο θέμα, λέγοντας ότι «κάνουμε ξεκάθαρες εργασίες , φανερές, δεν κρύβουμε κάτι, κάνουμε επιστημονικές και τεχικές εργασίες, τα πλοία μας συνεχίζουν τις εργασίες τους, είναι ανήθικο να παρουσιάζουν αυτές τις εργασίες ως πρόκληση ή ως αύξηση της έντασης». Και έθεσε ξανά θέμα «γκρίζων ζωνών» στο Αιγαίο, λέγοντας ότι «παραβλέπουν (οι Ελληνες) τις κινήσεις και τις ενέργειες που κάνουν σε νησιά στα οποία με κανέναν τρόπο δεν έχει δοθεί η κυριαρχία τους στην Ελλάδα, και παρουσιάζουν ως πρόκληση τις τεχνικές και τις επιστημονικές εργασίες τις οποίες κάνουμε, αυτό δεν αρμόζει στη σχέση καλής γειτονίας».

Ενδεικτικό της τουρκικής στάσης είναι ότι χθες σημειώθηκαν 26 νέες παραβιάσεις του εθνικού εναέριου χώρου από έξι τουρκικά αεροσκάφη σε Βορειοανατολικό και Κεντρικό Αιγαίο, ενώ σημειώθηκε και μία εικονική αερομαχία μεταξύ ελληνικών και τουρκικών μαχητικών.

Σύμφωνα με το ΓΕΕΘΑ, τα τουρκικά F-16 προέβησαν επίσης σε δύο παραβάσεις των κανόνων εναέριας κυκλοφορίας στο FIR Αθηνών. Τρεις από τις παραβιάσεις ήταν οι υπερπτήσεις που πραγματοποίησαν τουρκικά αεροσκάφη F-16 σε Αγαθονήσι, Οινούσσες και Παναγιά.

Τα τουρκικά μαχητικά ήταν οπλισμένα, ενώ όπως αναφέρει το ΓΕΕΘΑ, τα τουρκικά αεροσκάφη αναγνωρίστηκαν και αναχαιτίστηκαν σύμφωνα με τους διεθνείς κανόνες.