7ος χρόνος, ημέρα 2220η
Δευτέρα, 29 Νοεμβρίου 2021

Μάτι: Ποινική δίωξη κατά Ματθαιόπουλου για παράβαση καθήκοντος

Μάτι: Ποινική δίωξη κατά Ματθαιόπουλου για παράβαση καθήκοντος

Ποινική δίωξη για παράβαση καθήκοντος και απόπειρα παράνομης βίας ασκήθηκε κατά του πρώην αρχηγού της πυροσβεστικής Βασίλη Ματθαιόπουλου από τον εισαγγελέα Νίκο Αντωναράκο, έπειτα από την μήνυση που υπέβαλλε σε βάρος του ο πραγματογνώμονας Δημήτρης Λιότσιος σύμφωνα με το dikastiko.gr.

O Δημήτρης Λιότσος που είχε οριστεί από την Εισαγγελία της Αθήνας στο πλαίσιο της προκαταρκτικής εξέτασης για την αναζήτηση ποινικών ευθυνών για την τραγωδία στο Μάτι, με την μήνυσή του, κατήγγειλε πως δέχθηκε πιέσεις με σκοπό να συγκαλύψει τους υπεύθυνους για τους χειρισμούς το απόγευμα της πυρκαγιάς.

Στις 3 Μαρτίου 2019, ο Δ. Λιότσιος είχε καταγγείλει σε μήνυση που κατέθεσε στην Εισαγγελία, ότι είχε γίνει στόχος δολιοφθοράς όταν άγνωστοι είχαν βγάλει την αλυσίδα κίνησης από το μοτοσυκλέτα του εξαιτίας της οποίας κινδύνευσε η ζωή του. Στο ίδιο δικόγραφο περιέγραψε ότι δέχθηκε πίεση από τον Β. Ματθαιόπουλο και ειδικότερα πως «στο πλαίσιο των διαρκών επεμβάσεων και παρεμβάσεων στο έργο μου, ήδη από την πρώτη στιγμή του διορισμού μου, με απείλησε, προκαλώντας μου φόβο».

Η δίωξη για τις ενδεχόμενες προσπάθειες συγκάλυψης ευθυνών, έρχεται λίγες ημέρες μετά την εισαγγελική πρόταση παραπομπής των 27 κατηγορουμένων για την τραγωδία με τους 102 νεκρούς που άφησε πίσω της η πυρκαγιά στο Μάτι, μεταξύ των οποίων και ο κ. Ματθαιόπουλος.

Η μήνυση του κ. Λιότσιου, εκ των βασικών μαρτύρων στην δικογραφία για την φονική πυρκαγιά, στρεφόταν σε βάρος του κ. Ματθαιόπουλου και κατά παντός άλλου υπευθύνου, που ενδεχομένως προέκυπτε στη διάρκεια της εισαγγελικής έρευνας. Είχε μάλιστα προσκομίσει στις δικαστικές Αρχές, ηχογραφημένη συνομιλία με τον τότε αρχηγό του Σώματος κ. Ματθαιόπουλο, ο οποίος τον είχε καλέσει στο γραφείο του δύο μήνες μετά την φωτιά της Ανατολικής Αττικής και ενώ ο επιπυραγός ετοιμαζόταν να παραδώσει στην εισαγγελία το πόρισμα από την έρευνά του.

Σύμφωνα με τον μηνυτή, η επίμαχη συνάντηση έγινε, στις 21 Σεπτεμβρίου 2018, στο Ενιαίο Συντονιστικό Κέντρο Επιχειρήσεων, όπου ο αρχηγός του, του συνέστησε να μην ζητά στοιχεία για ανωτέρους του. "Τι μαλ... είναι αυτές που ζητάς; Κάνε τον μαλ…" αναφέρει ο επιπυραγός πως του είπε. Ο κατηγορούμενος, σύμφωνα με τον επιπυραγό, του είπε να βάλει στο πόρισμα πως για την τραγική εξέλιξη έφταιγε "ο αέρας, η καύσιμη ύλη, η άναρχη δόμηση, η μίξη πεύκων με σπίτια".

Ο κ. Λιότσιος στη μήνυσή του τόνιζε επίσης, πως στον επίμαχο καταγεγραμμένο διάλογο, ο κατηγορούμενος, αφού του εξήγησε πώς "γίνονται τα παιχνίδια" αν δυσαρεστηθούν οι ανώτεροί του από το πόρισμά του, κατέληξε να τον συμβουλεύσει: "Εγώ δε σε βάζω, ούτε να μπλέξεις, ούτε τίποτα. Πέντε πραγματάκια γράψε από την εμπειρία σου, αν είναι ελλιπή στοιχεία στα α.. σου, τι θα σου πει ο εισαγγελέας; Τίποτα! Αυτά είχα, αυτά έβαλα, αυτά βρήκα, αν δε σας κάνουν βάλτε άλλους".