Μακρόν – Τζόνσον: Η πρώτη τηλεφωνική επικοινωνία μετά την AUKUS

Μακρόν – Τζόνσον: Η πρώτη τηλεφωνική επικοινωνία μετά την AUKUS

Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν μίλησε τηλεφωνικά την Παρασκευή με τον Βρετανό πρωθυπουργό Μπόρις Τζόνσον, σύμφωνα με το γραφείο του Μακρόν, κατά το οποίο ο Τζόνσον είπε στον Γάλλο πρόεδρο ότι η Βρετανία θέλει να αποκαταστήσει τη συνεργασία της με τη Γαλλία, σύμφωνα με το Reuters. 

 Η τηλεφωνική συνομιλία μεταξύ των δύο ηγετών πραγματοποιήθηκε λίγες ημέρες αφότου ο Τζόνσον είπε στη Γαλλία να «συνέλθει» και «να κάνει τη χάρη» στους συμμάχους της, τις Ηνωμένες Πολιτείες και την Αυστραλία, σχετικά με μια αντιπαράθεση για μια τριμερή συμφωνία υποβρυχίων που τίναξε στον αέρα ένα ξεχωριστό γαλλικό συμβόλαιο.

Ο Μακρόν απάντησε στον Τζόνσον ότι θα περιμένει να δει τις προτάσεις του Βρετανού πρωθυπουργού, πρόσθεσε το γραφείο του Μακρόν. Νωρίτερα τον Σεπτέμβριο, η Γαλλία απέσυρε τους πρέσβεις της από τις Ηνωμένες Πολιτείες και την Αυστραλία, αφού οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Βρετανία υπέγραψαν συμφωνία πυρηνικών υποβρυχίων με την Αυστραλία, με αποτέλεσμα η Αυστραλία να ακυρώσει μια προηγούμενη συμφωνία υποβρυχίων ύψους 40 δισεκατομμυρίων δολαρίων.