Μακρόν: «Απόλυτα νόμιμη» η προσπάθεια της Μολδαβίας να ενταχθεί στην ΕΕ

Μακρόν: «Απόλυτα νόμιμη» η προσπάθεια της Μολδαβίας να ενταχθεί στην ΕΕ

Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν δήλωσε σήμερα Τετάρτη ότι η προσπάθεια της Μολδαβίας να ενταχθεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση είναι «απόλυτα νόμιμη», μιλώντας σε κοινή συνέντευξη Τύπου με την πρόεδρο της Μολδαβίας Μάγια Σαντού.

Η Μολδαβία, η οποία συνορεύει με την Ουκρανία στα ανατολικά και με τη Ρουμανία στα δυτικά, έχει προχωρήσει στις προσπάθειες για ένταξη στην ΕΕ εν μέσω φόβων ότι θα μπορούσε να συρθεί στη σύγκρουση μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας, κυρίως λόγω των φιλορώσων αυτονομιστών στην περιοχή της Υπερδνειστερίας της Μολδαβίας.

Η Γαλλία θα βοηθήσει στην επίτευξη συναίνεσης μεταξύ των μελών της ΕΕ για το θέμα της αίτησης της Μολδαβίας για ένταξη σε κρίσιμη συνεδρίαση του Συμβουλίου την επόμενη εβδομάδα, ανέφερφε ο Μακρόν.

Ο Γάλλος πρόεδρος είπε ότι ο πόλεμος στην Ουκρανία συνιστά «απειλή για τη σταθερότητας όλης της περιοχής» και τόνισε ότι η Μολδαβία είναι μια χώρα που ήδη «έχει προσδεθεί στην ευρωπαϊκή οικογένεια».

Η Σάντου είπε ότι η Μολδαβία θέλει να γίνει μέλος της ΕΕ «το συντομότερο δυνατόν». «Αλλά είμαστε ρεαλιστές και καταλαβαίνουμε ότι έχουμε ακόμη πολλά να κάνουμε», πρόσθεσε.

Ο πόλεμος στην Ουκρανία περιέπλεξε την ένταξη της Μολδαβίας στην ΕΕ, όμως οι μεταρρυθμίσεις που γίνονται φέρνουν τη χώρα εγγύτερα στην Ευρώπη, τόνισε.