Μ. Πομπέο: Η Δύση θα επικρατήσει

Μ. Πομπέο: Η Δύση θα επικρατήσει

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Μάικ Πομπέο υπεραμύνθηκε τόσο της σημασίας της συμμαχίας του ΝΑΤΟ όσο και του ρόλου των Ηνωμένων Πολιτειών παγκοσμίως και εξαπολύοντας δριμεία επίθεση στην Κίνα και τη Ρωσία δεσμεύτηκε ότι τα ιδανικά και οι αξίες της Δύσης είναι αυτά που θα επικρατήσουν. 

«Έχω τη χαρά να αναφέρω ότι ο "θάνατος" της διατλαντικής συμμαχίας είναι κάτι που έχει μεγαλοποιηθεί και αποτελεί υπερβολή. Η Δύση κερδίζει και κερδίζουμε μαζί», είπε ο Πομπέο στη διάρκεια ομιλίας του στη Διάσκεψη για την Ασφάλεια στο Μόναχο.

Ο Αμερικανός Υπουργός προσπάθησε να καθησυχάσει τους φόβους των συμμάχων των ΗΠΑ ότι υπό την ηγεσία του Ντόναλντ Τραμπ δεν υπάρχει πίστη στους διατλαντικούς θεσμούς.

Παράλληλα τόνισε ότι οι ΗΠΑ θα χρηματοδοτήσουν με ποσό έως 1 δισεκ. δολάρια ενεργειακά έργα σε χώρες της κεντρικής και ανατολικής Ευρώπης για να ενισχύσουν την ενεργειακή τους ανεξαρτησία απέναντι στη Ρωσία.

«Ως ένδειξη υποστήριξης της κυριαρχίας, της ευημερίας και της ενεργειακής ανεξαρτησίας των Ευρωπαίων φίλων μας…οι ΗΠΑ έχουν την πρόθεση να χορηγήσουν έως 1 δισεκ. δολάρια σε χρηματοδότηση σε χώρες της κεντρικής και της ανατολικής Ευρώπη, μέλη της Πρωτοβουλίας των Τριών Θαλασσών», στην οποία συμμετέχουν 12 κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπως δήλωσε ο Πομπέο στη Διάσκεψη του Μονάχου για την Ασφάλεια.