Μ. Παγώνη - Θ. Βασιλακόπουλος: Ανησυχία για τις μεταλλάξεις - Αποτελεσματικά τα εμβόλια

Μ. Παγώνη - Θ. Βασιλακόπουλος: Ανησυχία για τις μεταλλάξεις - Αποτελεσματικά τα εμβόλια

Την ανησυχία των ειδικών προκαλεί η διασπορά της νοτιοαφρικανικής μετάλλαξης στον δήμο Κορδελιού-Ευόσμου. Ωστόσο, η κατάσταση στα κρούσματα φαίνεται να οδεύει προς σταθεροποίηση. Αυτά τόνισαν, μιλώντας στον ΣΚΑΪ, η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ, Ματίνα Παγώνη, και ο καθηγητής Πνευμονολογίας Θεόδωρος Βασιλακόπουλος. 

Αναφορικά με το σχόλιο του δημάρχου Κορδελιού-Ευόσμου, ότι τα εμβόλια δεν είναι αποτελεσματικά κατά της νοτιοαφρικανικής μετάλλαξης, ο κ. Βασιλακόπουλος απηύθυνε έκκληση «να μην εκφράζονται δημόσια μη ειδικοί για την αποτελεσματικότητα των εμβολίων».

Τα εμβόλια που κάνουμε προκαλούν συγκέντρωση αντισωμάτων αρκετά μεγάλη ώστε να υπερνικήσουν τον ιό, επομένως μπορούν να καταπολεμήσουν και τις μεταλλάξεις, τόνισε ο κ. Βασιλακόπουλος.

Αναφορικά με τον γιατρό που φέρεται να εμφάνισε μυϊκή αδυναμία, ο κ. Βασιλακόπουλος είπε ότι διερευνάται, τόνισε όμως ότι το εμβόλιο δεν έχει καμία σχέση. 

Όσο για τη νοσηλεύτρια η οποία είχε εμφανίσει παράλυση μετά τον εμβολιασμό και πλέον είναι καλά στην υγεία της, ο κ. Βασιλακόπουλος επισήμανε ότι δεν επιβεβαιώθηκε πως η συγκεκριμένη νοσηλεύτρια έχει το σύνδρομο Guillain-Barre, και ότι το περιστατικό δεν έχει καμία σχέση με το εμβόλιο.

Η κ. Παγώνη ανέφερε ότι η πληρότητα των κλινών ΜΕΘ στην Αττική έχει φτάσει στο 85%, και υπογράμμισε την ανάγκη αποσυμπίεσης του συστήματος πριν ληφθεί απόφαση για άρση των μέτρων.

«Αν τα καταφέρουμε αυτή τη βδομάδα, επειδή περιμένουμε σταθεροποίηση των κρουσμάτων, μπορούμε μετά να αξιολογήσουμε τις παραμέτρους για το lockdown», τόνισε η κ. Παγώνη.