Μ. Λαζανάς: Πρέπει να απαγορευτούν οι μετακινήσεις Ελλήνων έξω από τα βόρεια σύνορα

Μ. Λαζανάς: Πρέπει να απαγορευτούν οι μετακινήσεις Ελλήνων έξω από τα βόρεια σύνορα

Την ανάγκη το ελληνικό κράτος να απαγορεύσει ή να περιορίσει τις μετακινήσεις Ελλήνων έξω από τα βόρεια σύνορα της χώρας, επισήμανε ο λοιμωξιολόγος Μάριος Λαζανάς, ενώ δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να εντατικοποιηθούν τα μέτρα, αλλά και να επιστρέψουν οι απαγορεύσεις σημειώνοντας ότι «αν συνεχίσουν να αυξάνονται τα κρούσματα, μπαίνουμε σε μια περίοδο, όπως ήταν τον Μάρτιο».

Επίσης, ο λοιμωξιολόγος εξέφρασε την ανησυχία του για τα καθημερινά εγχώρια κρούσματα που καταγράφονται καθημερινά τονίζοντας ότι θα πρέπει να αρχίσουν να γίνονται τεστ και στον ελληνικό πληθυσμό για να μπορέσουμε να περιορίσουμε τη μετάδοση του ιού.

Μιλώντας στο ΣΚΑΙ ο Μάριος Λαζανάς υπογράμμισε την ανάγκη να ληφθούν μέτρα από το ελληνικό κράτος για τον περιορισμό των μετακινήσεων στα βόρεια σύνορα της χώρας. «Το άλλο θέμα που υπάρχει με τα βόρεια σύνορα είναι οι μετακινήσεις Ελλήνων. Πρέπει να σταματήσουμε να πηγαίνουμε στη Βόρεια Μακεδονία, στη Βουλγαρία για να ψωνίσουμε πιο φθηνά. Αυτό πρέπει να τελειώνει. Πρέπει να πάρει κάποια μέτρα το ελληνικό κράτος και να απαγορεύσει ή να περιορίσει αυτές τις μετακινήσεις», ανέφερε.

Ακόμα, τόνισε ότι τα πράγματα πάνε προς το χειρότερο, αλλά είναι μια κατάσταση με πολλές παραμέτρους, κυρίως οι τουρίστες που έρχονται στη χώρα. «Τα πράγματα αυστηροποιούνται σιγά σιγά. Βλέπετε ότι έχουν κλείσει οι άλλες πύλες εισόδου στη Βόρεια Ελλάδα κι έχει μείνει μόνο ο Προμαχώνας και πλέον ζητούνται πιστοποιητικά από αυτούς που έρχονται από αυτές τις χώρες», δήλωσε ο λοιμωξιολόγος.

Για τη χρήση μάσκας υπογράμμισε πως πρέπει να γίνει υποχρεωτική σε όλους τους κλειστούς χώρους παρά το γεγονός ότι μέχρι τώρα υπήρχε σύσταση ή αυστηρή σύσταση, σημειώνοντας ότι για τον Έλληνα δε σημαίνει τίποτα.

«Υποχρέωση σημαίνει ότι αν σε βρει χωρίς μάσκα μπορεί να έχεις και πρόστιμο. Μάσκες από τους επισκέπτες, μάσκες από τους πωλητές», ανέφερε ο κ. Λαζανάς. Πρόσθεσε δε ότι «ακόμα και στις επιχειρήσεις, στους χώρους εργασίας, θα έπρεπε οι εργαζόμενοι να φορούν μάσκα. 

Σχετικά με την αξιοπιστία και την αυθεντικότητα των πιστοποιητικών, υπογράμμισε ότι υπάρχει μια επιτροπή, η οποία έβγαλε τις προϋποθέσεις που πρέπει να έχουν τα εργαστήρια του εξωτερικού. «Αλλά όταν είναι ουρές τα αυτοκίνητα μπορεί να γίνει έλεγχος σε όλα τα πιστοποιητικά; Απλώς υπάρχει η απειλή ότι θα γίνεται, που όντως γίνεται, δειγματοληπτικός έλεγχος και αν σε πιάσει θα έχεις τις ανάλογες συνέπειες», συμπλήρωσε.

Σε ό,τι αφορά στους εργάτες γης που έχουν έρθει στη χώρα, ο κ. Λαζανάς επισήμανε ότι κι εκεί πρέπει να γίνονται έλεγχοι. «Στην Ελλάδα υπάρχουν αρκετοί Αλβανοί που τώρα έχουν άδεια εργασίας και πηγαίνουν στην Αλβανία. Αρκετά από αυτά τα κρούσματα που έχουν διαπιστωθεί τον τελευταίο καιρό είναι από Αλβανούς που έχουν πάει στην πατρίδα τους», δήλωσε χαρακτηριστικά.