Μ. Βρετανία: Σύγκρουση Τζόνσον με τον επικεφαλής Ιατρικό Σύμβουλο της χώρας

Μ. Βρετανία: Σύγκρουση Τζόνσον με τον επικεφαλής Ιατρικό Σύμβουλο της χώρας

Ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον έχει έρθει σε σύγκρουση με τον Κρις Γουίτι τον επικεφαλής ιατρικό σύμβουλο της χώρας με αφορμή την καθυστερημένη επιβολή των μέτρων για την αντιμετώπιση του κορονοϊού.

Παρότι ο Τζόνσον ανακοίνωσε χθες μια δέσμη μέτρων που αφορά τον διαχωρισμό της χώρας με βάση το φορτίο του ιού, η αρμόδια επιτροπή για έκτακτες ιατρικές ανάγκες (SAGE) είχε εισηγηθεί την επιβολή αυτών, από τις 21 Σεπτεμβρίου σύμφωνα με τα πρακτικά τα οποία δημοσίευσε ο Γουίτι.

Από τον Αύγουστο πάντως η εν λόγω Επιτροπή είχε προειδοποιήσει ότι η Βρετανία θα μπορούσε να θρηνήσει τον χειμώνα σύμφωνα με το χειρότερο σενάριο μέχρι και 85.000 νεκρούς.

Σύμφωνα με το BBC το οποίο είχε αποκαλύψει την έκθεση στην χειρότερη των περιπτώσεων στην Αγγλία και την Ουαλία ενδέχεται να καταγραφούν 81.000 θάνατοι, άλλοι 2.600 στη Σκωτία και 1.900 στη Βόρεια Ιρλανδία.

Υπενθυμίζεται ότι την άνοιξη είχε προκαλέσει θύελλα αντιδράσεων η αποκάλυψη της εφημερίδας Guardian βάση της οποίας ο αμφιλεγόμενος ανώτερος πολιτικός σύμβουλος του Μπόρις Τζόνσον, Ντόμινικ Κάμινγκς συμμετείχε ενεργά σε τουλάχιστον ορισμένες από τις συσκέψεις της επιστημονικής ομάδας για τον κορονοϊό.

Σύμφωνα με μέλη της SAGE που επικαλούνταν η εφημερίδα, τόσο ο Κάμινγκς όσο και ο στενός συνεργάτης του και επιστήμονας διαχείρισης δεδομένων Μπεν Γουόρνερ είχαν λάβει μέρος σε συσκέψεις από το Φεβρουάριο και μετά «όχι μόνο ως παρατηρητές, αλλά συμμετέχοντας ενεργά σε συζητήσεις σχετικά με τη διαμόρφωση των συμβουλών».

Ο Κάμινγκς έχει απασχολήσει πολλές φορές την επικαιρότητα με τις αμφιλεγόμενες στρατηγικές που υιοθετεί και τον αψύ χαρακτήρα του από την εποχή που ήταν ο βασικός ενορχηστρωτής της εκστρατείας υπέρ του Brexit.

Toby Melville/Pool Photo via AP