Μ. Βρετανία: Νέος αρχηγός των Εργατικών ο Κέιρ Σταρμερ

Μ. Βρετανία: Νέος αρχηγός των Εργατικών ο Κέιρ Σταρμερ

Ο Κέιρ Στάρμερ είναι ο άνθρωπος που διαδέχεται τον Τζέρεμι Κόρμπιν στην ηγεσία των Εργατικών ο οποίος ήταν ούτως ή άλλως το απόλυτο φαβορί στην κούρσα της διαδοχής για το κόμμα της αντιπολίτευσης στη Μεγάλη Βρετανία.

Η πρόκληση για τον Στάρμερ τον  πρώην δικηγόρος που ειδικεύεται στην υπεράσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων είναι μεγάλη, καθώς το Εργατικό Κόμμα υπέστη στις βουλευτικές εκλογές του Δεκεμβρίου την μεγαλύτερη του ήττα εδώ και δεκαετίες. Την ίδια ώρα οι Εργατικοί εμφανίζονται χωρισμένοι σε δύο στρατόπεδα, ένα φιλοευρωπαϊκό με αναφορές στον πρώην πρωθυπουργό Τόνι Μπλερ και ένα με πιο ριζοσπαστικές τάσεις.

«Έχουμε την ευκαιρία να ανοικοδομήσουμε το κόμμα μας και, ακόμη πιο σημαντικό, την ευκαιρία να επαναφέρουμε τους Εργατικούς εκεί που πρέπει να είναι: στην εξουσία", δήλωσε ο Στάρμερ στους υποστηρικτές του προχθές.

Ο Στάρμερ, ήταν αρμόδιος των Εργατικών για το Brexit εδώ και τρία χρόνια, θεωρείται φιλοευρωπαίος και μετριοπαθής, ενώ ήταν υπέρμαχος της διεξαγωγής ενός δεύτερου δημοψηφίσματος για το Brexit. 

Ο απερχόμενος επικεφαλής των Εργατικών, Τζέρεμι Κόρμπιν, συνεχάρη την εκλογή των δύο νέων ηγετών, λέγοντας ότι η ηγεσία στο Εργατικό κόμμα αποτελεί μεγάλη τιμή και ευθύνη, και ότι ο ίδιος θα συνεργαστεί μαζί τους για την ανάδειξη μίας κυβέρνησης Εργατικών που θα μετασχηματίσει τη χώρα.

Η συνυποψήφια για τη θέση του επικεφαλής του κόμματος, Ρεμπέκα Λονγκ Μπέιλι, η οποία ήρθε δεύτερη στην αναμέτρηση με ποσοστό 27,6%, έγραψε μετά την ανακοίνωση του αποτελέσματος σε μήνυμά της ότι ο Κέιρ Στάρμερ θα είναι ένας εξαιρετικός πρωθυπουργός, τον οποίο ανυπομονεί να δει στο Νο10 και ότι θα συμβάλλει τα μέγιστα για να γίνει κάτι τέτοιο πραγματικότητα και το Εργατικό κόμμα να έρθει στην κυβέρνηση με μία μετασχηματιστική ατζέντα.

Από την πλευρά της η Λίζα Νάντι (έλαβε ποσοστό 16,2%), συνεχάρη τον Κέιρ Στάρμερ, λέγοντας ότι μπορεί να ήταν ανταγωνιστές αλλά όχι αντίπαλοι και ότι θα έχει την πλήρη στήριξή της στις προκλήσεις που βρίσκονται ενώπιον του κόμματος, κυρίως ένα ενωμένο και ισχυρό Εργατικό κόμμα.

Νέα αντιπρόεδρος η Α. Ράινερ

Νέα αντιπρόεδρος του Εργατικού κόμματος εξελέγη η Άντζελα Ράινερ, με ποσοστό 52,6%, σύμφωνα με τα αποτελέσματα της μακράς εκλογικής διαδικασίας που ανακοινώθηκαν σήμερα. Η Άντζελα Ράινερ, μέχρι σήμερα σκιώδης υπουργός Παιδείας, διαδέχεται τον απερχόμενο Τομ Γουότσον, και κατάφερε να επικρατήσει των υπολοίπων υποψήφιων για τη θέση Ντόουν Μπάτλερ, Ίαν Μάρεϊ, Ροσένα 'Αλιν-Χαν και Ρίτσαρντ Μπέργκον.

Αμέσως μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων η Άντζελα Ράινερ, σε βιντεοσκοπημένο μήνυμά της, δήλωσε ότι θα κάνει ό,τι μπορεί καλύτερο για να αποζημιώσει την εμπιστοσύνη των ψηφοφόρων του Εργατικού κόμματος, ενώ επεσήμανε ότι δεν θα μπορούσε ποτέ να φανταστεί ότι θα μαγνητοσκοπούσε την ομιλία της νίκης της από το κινητό της τηλέφωνο, εξαιτίας της αυτοαπομόνωσής της λόγω συμπτωμάτων κορονοϊού. «Τα πράγματα άλλαξαν δραματικά στη χώρα μας τους τελευταίους μήνες αλλά οι αξίες μας παραμένουν ίδιες και περισσότερο σημαντικές από ποτέ» είπε χαρακτηριστικά. Δεσμεύτηκε να εργαστεί για την ανοικοδόμηση και την επανασύνδεση με τις κοινότητες σε όλη τη χώρα και να τις στηρίξει τώρα περισσότερο από κάθε άλλη φορά, ώστε οι πολίτες να έχουν το μέλλον που τους αξίζει.

Η οργάνωση Momentum που στήριξε την άνοδο στην ηγεσία του κόμματος του Τζέρεμι Κόρμπιν, εξέδωσε ανακοίνωση, στην οποία επισημαίνει ότι σκοπεύει να κρατά υπόλογο το νέο επικεφαλής ώστε να κρατήσει τις υποσχέσεις του και ότι θα πρέπει να διορίσει ένα «ευρύ» σκιώδες υπουργικό συμβούλιο, από το οποίο δεν θα αποκλείονται στελέχη της αριστερής πτέρυγας του κόμματος.

Ο γενικός γραμματέας του μεγαλύτερου συνδικάτου Unite, Λεν ΜακΚλούσκεϊ, εξέφρασε την υποστήριξη του συνδικάτου στον στόχο να αποτελέσει το κόμμα πλήρες μέρος της πολιτικής ζωής.

Το Συντηρητικό κόμμα σε ανακοίνωσή του συγχαίρει τον Κέιρ Στάρμερ για την εκλογή του στην ηγεσία των Εργατικών και τον προτρέπει να συνεργαστεί με την κυβέρνηση για την αντιμετώπιση της πανδημίας του κορονοϊού στη χώρα.

Συγχαρητήρια μηνύματα ανάρτησαν με μέσα κοινωνικής δικτύωσης, μεταξύ άλλων ο δήμαρχος Λονδίνου, Σαντίκ Καν, το κίνημα υποστηρικτών του Εργατικού κόμματος της εβραϊκής κοινότητας, ο πρώην επικεφαλής του κόμματος, Εντ Μίλιμπαντ.

AP PHOTO