M. Βεστάγκερ: Τα bailouts της Γερμανίας θα βοηθήσουν και την ευρωπαϊκή οικονομία

M. Βεστάγκερ: Τα bailouts της Γερμανίας θα βοηθήσουν και την ευρωπαϊκή οικονομία

Την εκτίμηση ότι οι κρατικές ενισχύσεις και τα bailouts της ομοσπονδιακής κυβέρνησης της Γερμανίας προς τις εγχώριες επιχειρήσεις θα αποδειχθούν ευεργετικές και για την οικονομία της Ευρώπης, εξέφρασε η αντιπρόεδρος της Κομισιόν και υπεύθυνη για τον Ανταγωνισμό, Μαγκρετ Βεστάγκερ.

"Είναι σημαντικό για όλους μας ότι η Γερμανία στηρίζει τις επιχειρήσεις της, αυτό θα λειτουργήσει θετικά για όλη την Ευρώπη, ίσως συμπαρασύρει τις πιο αδυναμίες οικονομίες" τόνισε η φιλελεύθερη Δανέζα πολιτικός κατά τη διάρκεια ομιλίας σε επιτροπή του Ευρωκοινοβουλίου.

Μέχρι στιγμής, η ομοσπονδιακή κυβέρνηση της Γερμανίας έχει εγκρίνει κοινοπρακτικό δάνειο ύψους 3 δισεκατομμυρίων ευρώ προς τον κολοσσό αθλητικών ειδών Adidas και ενίσχυση ύψους 9 δισεκατομμυρίων προς την αεροπορική εταιρεία Lufthansa. Τελευταία, ο μεγαλύτερος tour operator της Ευρώπης η TUI AG ανακοίνωσε ότι σύναψε συμφωνία για δάνειο-γέφυρα από το γερμανικό δημόσιο, ύψους 1,8 δισ. Ευρώ, μέσω της κρατικής αναπτυξιακής τράπεζας KfW για να αντιμετωπίσει την κρίση του κορονοϊού.

Σύμφωνα με στοιχεία της Κομισιόν, η Γερμανία έχει συνεισφέρει στις επιχειρήσεις της το 52% από την συνολική στήριξη που έχουν παρέχει οι κυβερνήσεις των κρατών μελών της Ευρωζώνης στις οικονομίες τους.

Με φόντο τα παραπάνω, η Βεστάγκερ επισήμανε ότι οι προβλεπόμενες βοήθειες προς τις υγιείς ευρωπαϊκές επιχειρήσεις είναι απαραίτητες, γιατί μόνον έτσι θα υπάρξει ανάκαμψη μετά την κρίση.

"Αυτή τη στιγμή, οι άμεσες βοήθειες στις επιχειρήσεις έχουν τη μορφή επιδοτήσεων, φορολογικών πλεονεκτημάτων και δανειακών προκαταβολών Όλα αυτά δεν δημιουργούν κανένα πρόβλημα. Προκαταβάλουμε έτσι τις ανάγκες επανακεφαλαιοποίησης των επιχειρήσεων για τις εβδομάδες και τους μήνες που έρχονται."

Η Βεστάγκερ επανέλαβε την θέση ότι οι κοινοτικές επιδοτήσεις δεν θα γίνουν εφαλτήριο ώστε κάποιες επιχειρήσεις να αποκτήσουν ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα. "Πρέπει να είμαστε σφιχτοί στους όρους της ανακεφαλαιοποίησης και στις συμπεριφορές των επιχειρήσεων, για να μην υπάρξουν ανταγωνιστικές στρεβλώσεις."