Μ. Βαρβιτσιώτης για Αγία Σοφία: Προκλητική η σημερινή εκδήλωση

Μ. Βαρβιτσιώτης για Αγία Σοφία: Προκλητική η σημερινή εκδήλωση

Εξόχως προκλητικό χαρακτήρισε το σημερινό σόου του Τ. Ερντογάν στην Αγία Σοφία ο αναπληρωτής Υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, μιλώντας σήμερα στη Βουλή. Ο κ. Βαρβιτσιώτης, παράλληλα, μίλησε για αναίτια πρόκληση που ως στόχο έχει μόνο τον εντυπωσιασμό.

Συγκεκριμένα είπε: «Ανεξαρτήτως των προκλητικών ενεργειών που έχουν στόχο πολύ περισσότερο το εσωτερικό ακροατήριο και λιγότερο το εξωτερικό κι έχουν στόχο την εκμετάλλευση των συμβόλων για εντυπωσιασμό, εμείς οφείλουμε να προτάσσουμε το διεθνές δίκαιο, τον σεβασμό του κράτους δικαίου, των δημοκρατικών θεσμών και των δικαιωμάτων του ανθρώπου ως ακρογωνιαίο λίθο της εσωτερικής και εξωτερικής μας πολιτικής. Κι αυτό μας προστατεύει απέναντι σε αυτές τις αναίτιες προκλήσεις, όπως τη σημερινή προκλητική εκδήλωση στην Αγιά Σοφιά, όπως την έχουν προαναγγείλει».

Από την πλευρά του ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Γιώργος Παπανδρέου υποστήριξε ότι παρά τη σημερινή πρόκληση από την πλευρά του Τ. Ερντογάν θα πρέπει «να υπάρχει ένας διάλογος με την Τουρκία διατηρώντας τις δικές μας κόκκινες γραμμές».

Ο βουλευτής της ΝΔ, Μάξιμος Χαρακόπουλος εξέφρασε τη θλίψη του για τις πληροφορίες που θέλουν ανήμερα της Αλώσεως της Κων/λης να γίνεται σήμερα φιέστα στην Αγία Σοφία μετατρέποντας σε τζαμί ένα μνημείο σύμβολο Οικουμενικής Ορθοδοξίας και παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς από την Ουνέσκο. «Ελπίζω να επικρατήσουν ψύχραιμες φωνές, αλλιώς θα είναι πρόκληση κατά του Χριστιανισμού κ της Ορθοδοξίας», προσέθεσε.