Μ. Ακιντζί: Ντροπή για τη δημοκρατία οι ανακοινώσεις Ερντογάν - Τατάρ για τα Βαρώσια

Μ. Ακιντζί: Ντροπή για τη δημοκρατία οι ανακοινώσεις Ερντογάν - Τατάρ για τα Βαρώσια

Ντροπή για τη δημοκρατία χαρακτηρίζει ο Μουσταφά Ακιντζί το «σόου» που έστησαν ο Ερντογάν με τον Τατάρ, αναφέροντας πως «οι τελετές για τον αγωγό μεταφοράς νερού και το άνοιγμα μέρους των Βαρωσίων έγιναν μόνο για να δώσουν πλεονέκτημα σε έναν από τους υποψηφίους (σ.σ.: τον Τατάρ) και αποτελούν μια άλλη διάσταση της παρέμβασης που έγινε στις "εκλογές"».

Σε γραπτή του δήλωση, ο κατοχικός ηγέτης αναφέρει πως «κάθε Τουρκοκύπριος γνωρίζει τον σκοπό τέτοιων ενεργειών τέσσερις ημέρες πριν από τις «εκλογές».

Όσον αφορά το ζήτημα των Βαρωσίων, ο Μ. Ακιντζί ανέφερε ότι είναι απαραίτητο να αξιολογηθεί και να χρησιμοποιηθεί όχι ως εμπόδιο στη λύση, αλλά να αξιοποιηθεί σαν γεγονός που θα συμβάλει σε αυτήν.

Τονίζει δε πως ενώ ο ΓΓ του ΟΗΕ προετοιμάζεται για μια άτυπη διάσκεψη μετά τις «εκλογές», η ενέργεια στα Βαρώσια είναι λανθασμένη και πιθανότατα θα φέρει τους τουρκοκύπριους σε δύσκολη θέση στη διεθνή σκηνή.

Αναλυτικά η δήλωση Ακιντζί: 

«Οι σημερινές τελετές για τον αγωγό νερού και τα περίκλειστα Βαρώσια, των οποίων οι επισκευές έχουν ολοκληρωθεί χωρίς να ληφθούν υπόψη οι αποφάσεις του Ανώτατου Εκλογικού Συμβουλίου, αποτελούν ντροπή για τη δημοκρατία μας. Αυτές οι διευθετήσεις που έγιναν στην Άγκυρα και την Κύπρο για να δώσουν πλεονέκτημα σε έναν από τους υποψηφίους αποτελούν μια άλλη διάσταση παρέμβασης στις εκλογές μας.

Θα ήθελα να επαναλάβω αυτό που λέω πάντα για το νερό: το νερό από την Τουρκία, φυσικά, είναι ευπρόσδεκτο για Τουρκοκύπριους. Ωστόσο, πρέπει να γνωρίζουμε την αξία κάθε σταγόνας νερού που πέφτει στη γη μας και να δημιουργήσουμε τις προϋποθέσεις για την προστασία του, αυτό είναι το σημαντικό. Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι ο σωλήνας, ο οποίος λέγεται ότι επισκευάζεται σε ένα μήνα, μπορεί να επισκευαστεί μόνο σε 9 μήνες. Πέρα από αυτά, κάθε Τουρκοκύπριος γνωρίζει τον σκοπό του να τίθεται σε λειτουργία ένα σύστημα που εγκαινιάστηκε πριν από 4 χρόνια με μια τελετή 4 ημέρες πριν από τις εκλογές.

Όσο για το τι γίνεται για το περίκλειστα Βαρώσια; Είναι απαραίτητο να αξιολογηθεί το ζήτημα της Αμμοχώστου με τρόπο που συμβάλλει στη λύση κι όχι να δημιουργεί εμπόδια στη λύση, χωρίς δηλαδή να έρχεται σε σύγκρουση με τον ΟΗΕ, κάτι που έχω πει εδώ και πολύ καιρό.

Τη στιγμή που ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ προετοιμάζεται για την ανεπίσημη πρόσκληση για συνάντηση 5 + 1 μετά τις εκλογές μας, οι προσπάθειες που πρέπει να γίνουν στην Αμμόχωστο, το οποίο θα κλείσει στο εγγύς μέλλον, σημαίνουν ένα παράπτωμα που θα φέρει τον τουρκοκυπριακό λαό σε δύσκολη θέση στη διεθνή σκηνή.

Έχω το καθήκον να δηλώσω ότι είναι μεγάλο λάθος η επιρροή της προεκλογικής εκστρατείας με ένα καίριο θέμα όπως αυτό της Αμμοχώστου, το οποίο εμπίπτει στην ευθύνη της Προεδρίας, λίγο πριν από τις εκλογές μας.

Πιστεύω ότι ο τουρκοκυπριακός λαός θα δώσει την απαραίτητη απάντηση με την ελεύθερη βούλησή του».