Εντυπωσιακά πλάνα από την μεγαλοπρεπή παρέλαση για την επέτειο των 200 χρόνων
Ελληνική Επανάσταση

Εντυπωσιακά πλάνα από την μεγαλοπρεπή παρέλαση για την επέτειο των 200 χρόνων

Εντυπωσιακή ήταν η παρέλαση για τα 200 χρόνια από το 1821. Το στίγμα έδωσαν οι εφιπποι πολεμιστές και τα πεζοπόρα τμήματα με στολές διαφόρων ιστορικών περιόδων, η παρέλαση των ευζώνων, τα επετειακά άρματα μάχης, το συγκινητικό μήνυμα του πιλότου της ομάδας «Ζευς», ενώ για πρώτη φορά πέταξαν πάνω από την Αθήνα σχηματισμοί γαλλικών Rafale και αμερικανικών F16. 

«Στέλνουμε μήνυμα περηφάνιας και σιγουριάς και είμαστε ασπίδα για κάθε γωνιά του τόπου μας. Κρατάμε γερά την σκυτάλη του εθνικού χρέους. Ψηλά τα βλέμματα και οι καρδιές», ανέφερε ο σμηναγός Δημήτρης Βολακάκης, από τη Μοίρα 343 της 115 Πτέρυγας Μάχης.

Κατά κοινή ομολογία η παρέλαση ήταν αντάξια της ιστορικότητας της ημέρας, που ξεκίνησε με την έπαρση της σημαίας στον Ιερό Βράχο της Ακρόπολης.

Στην εξέδρα των επισήμων, τηρώντας τους υγειονομικούς κανόνες και τις απαραίτητες αποστάσεις, πέρα από την Κ.Σακελλαροπούλου, τον Πρωθυπουργό, τον αρχηγό της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης και μέλη της κυβέρνησης, παρευρέθηκαν επίσης ο Πρόεδρος της Κύπρου Νίκος Αναστασιάδης, ο πρωθυπουργός της Ρωσίας Μιχαήλ Μισούστιν, ο διάδοχος του βρετανικού θρόνου πρίγκιπας Κάρολος με τη δούκισσα της Κορνουάλλης και η υπουργός Αμυνας της Γαλλίας Φλωράνς Παρλί.

Η μεγάλη στρατιωτική παρέλαση στο κέντρο της Αθήνας

Η παρέλαση ξεκίνησε υπό τους ήχους των εμβατηρίων της μπάντας στρατιωτικής διοίκησης και το γενικό πρόσταγμα του υποστράτηγου και διοικητή της σχολής Ευελπίδων Γεώργιου Κωστίδη. Στον χώρο προσήλθαν με βηματισμό οι τρεις αρχηγοί των ενόπλων δυνάμεων, ενώ το πρώτο τμήμα που παρέλασε ήταν το έφιππο τμήμα με ιππείς που φορούσαν στολές διάφορων ιστορικών περιόδων. «Είναι ένα ταξίδι στον χρόνο μέσα στην καρδιά της Αθήνας» όπως ανέφερε ο παρουσιαστής Νίκος Αλιάγας που μαζί με την επισμηνία Σοφία Κορμά είχαν επιφορτιστεί με την παρουσίαση της παρέλασης.

Μετά τους έφιππους πολεμιστές παρήλασαν Ελληνόπουλα, κορίτσια και αγόρια διάφορων ηλικιών, με παραδοσιακές στολές που παρουσιάστηκαν για πρώτη φορά στο σύνολό τους για να ακολουθήσει τμήμα με τα λάβαρα και τις σημαίες της Επανάστασης και στη συνέχεια ο Ιερός Λόχος, σώμα που ιδρύθηκε από τον Αλέξανδρο Υψηλάντη και στα χρόνια της Επανάστασης επάνδρωσαν εθελοντές σπουδαστές των ελληνικών παροικιών της Μολδοβλαχίας.

Τη σκυτάλη πήραν κατόπιν ουλαμοί με ενδυμασίες από διάφορες περιοχές, ηπειρωτικές και νησιωτικές, της Ελλάδας. Το πρώτο μηχανοκίνητο τμήμα που παρήλασε στην λεωφόρο Αμαλίας ήταν αυτό της Στρατονομίας.