Κυρώσεις Μπάιντεν στους πραξικοπηματίες της Μιανμάρ

Κυρώσεις Μπάιντεν στους πραξικοπηματίες της Μιανμάρ
Ap Images

Ο Αμερικανός Πρόεδρος Τζο Μπάιντεν ανακοίνωσε την Τετάρτη ότι θα επιβάλει άμεσες κυρώσεις εναντίον των στρατιωτικών της Μιανμάρ, οι οποίοι προχώρησαν σε πραξικόπημα, φυλακίζοντας μεταξύ άλλων και τη δημοκρατικά εκλεγμένη de facto ηγέτιδας της χώρας Αουνγκ Σαν Σου Τσι.

Ο Μπάιντεν κάλεσε επίσης τον στρατό της Μιανμάρ να παραδώσει την εξουσία και να απελευθερώσει τους κρατουμένους που συνελήφθησαν στο πραξικόπημα.

"Θα προσδιορίσουμε έναν πρώτο γύρο στόχων αυτήν την εβδομάδα και θα επιβάλουμε επίσης ισχυρούς ελέγχους στις εξαγωγές", δήλωσε ο Μπάιντεν, ανακοινώνοντας δύο νέες εκτελεστικές εντολές που ανοίγουν το δρόμο για τις κυρώσεις.

"Θα επιβάλλουμε πάγωμα περιουσιακών στοιχείων που σχετίζονται με τη κυβέρνηση της Μιανμάρ στις ΗΠΑ, διατηρώντας παράλληλα την υποστήριξή μας για την υγειονομική περίθαλψη, τις ομάδες της κοινωνίας των πολιτών και άλλους τομείς που ωφελούν άμεσα τον λαό της χώρας", δήλωσε ο πρόεδρος.

Σημειώνεται οτι οι κάτοικοι της Μιανμάρ μετά τη χθεσινή νυχτερινή επιδρομή του στρατού στην έδρα του κόμματος της Αούνγκ Σαν Σου Τσι, βρέθηκαν στους δρόμους για πέμπτη συνεχή ημέρα, διαδηλώνοντας κατά του πραξικοπήματος της 1ης Φεβρουαρίου το οποίο τερμάτισε τη δημοκρατική παρένθεση στη χώρα που διήρκησε μία δεκαετία.

Ο στρατός αμφισβητεί τις βουλευτικές εκλογές του Νοεμβρίου, στις οποίες το κόμμα της Σου Τσι NLD κατήγαγε μεγάλη νίκη. Στην πραγματικότητα οι στρατηγοί φοβούνται ότι θα μειωθεί η επιρροή τους μετά τη νίκη της Σου Τσι, η οποία επιθυμούσε να τροποποιήσει το Σύνταγμα.