Κυριάρχησαν οι μακροπρόθεσμοι επενδυτές στο 10ετές

Κυριάρχησαν οι μακροπρόθεσμοι επενδυτές στο 10ετές

Υψηλή ζήτηση και ενδιαφέρον κυρίως από επενδυτές ανήκουν στην κατηγορία των μακροπρόθεσμων κεφαλαίων χαρακτήρισαν τη χτεσινή έκδοση του ελληνικού δεκαετούς ομολόγου, την τρίτη εντός του έτους στην οποία προχώρησε η ελληνική κυβέρνηση.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα ο ΟΔΔΗΧ, στην έκδοση του ομολόγου συμμετείχαν σε ποσοστό 85,5% επενδυτές μακροπρόθεσμη στρατηγική, κάτι που αποτυπώνει την εμπιστοσύνη στην ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας.

Αναλυτικά, το 59% των αγοραστών του ομολόγου ήταν fund managers (διαχειριστές κεφαλαίων), το 21% τράπεζες και το 5,5% ασφαλιστικά και συνταξιοδοτικά ταμεία. Αντίθετα, το μερίδιο των hedge funds (που θεωρείται κερδοσκοπικών προθέσεων στην αγορά) διαμορφώθηκε στο 14,5%.

Παράλληλα, σχετικά με τη χώρα προέλευσης των επενδυτών το 27,5% ήταν από Βρετανία, το 15% από την Ελλάδα, ένα άλλο 15% από την Βόρεια Αμερική, το 12,5% από την Γαλλία και 9% από τις Γερμανία/Αυστρία/Ελβετία.

Ιταλοί επενδυτές κάλυψαν το 7% της έκδοσης, ένα ακόμα 7% επενδυτές από τις σκανδιναβικές χώρες και ακόμα 6,5% ήταν από την υπόλοιπη Ευρώπη.

Όπως σημειώνει ακόμα ο ΟΔΔΗΧ, το βιβλίο παραγγελιών έφτασε στο υψηλότερο σημείο του τα 17 δισ. ευρώ, υπερκάλυψη της έκδοσης δηλαδή κατά 5,7 φορές, όταν στην προηγούμενη έκδοση (του Απριλίου) είχε κυμανθεί αντίστοιχα στα 6 δισ. ευρώ (υπερκάλυψη κατά 3 φορές).

Υπενθυμίζεται ότι η ζήτηση τελικά ξεπέρασε τα 15,5 δισ. ευρώ, το κουπόνι διαμορφώθηκε στο 1,55% και αντλήθηκαν 3 δισ. ευρώ από την έκδοση του 10ετους ομολόγου.

Το ομόλογο – το δεύτερο που εκδίδεται μετά το ξέσπασμα της πανδημίας- έχει ημερομηνία λήξης το 2030, ενώ ανάδοχοι της έκδοσης έχουν οριστεί οι BNP Paribas, BofA Securities, Deutsche Bank, Goldman Sachs, HSBC και JP Morgan.