7ος χρόνος, ημέρα 2218η
Σάββατο, 27 Νοεμβρίου 2021

Κυρ. Μητσοτάκης: Προμήθεια φυσικού αερίου για όλη την ΕΕ - Φθηνό ρεύμα από τη Β. Αφρική

Κυρ. Μητσοτάκης: Προμήθεια φυσικού αερίου για όλη την ΕΕ - Φθηνό ρεύμα από τη Β. Αφρική
APimages

Την δυνατότητα αγοράς φυσικού αερίου από την ΕΕ αλλά και της αύξησης της αποθήκευσής του ώστε να περιοριστούν οι βραχυπρόθεσμες στρεβλώσεις στην αγορά όταν υπάρχει μεγαλύτερη ανάγκη, θα προτείνει ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης όπως τόνισε, προσερχόμενος στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο στις Βρυξέλλες, όπου αναμένεται να τεθούν στο επίκεντρο οι αυξήσεις των τιμών της ενέργειας. Παράλληλα, ξεκαθάρισε πως «θα εξακολουθούμε να παρεμβαίνουμε στην αγορά ενέργειας έτσι ώστε να στηρίζουμε το ελληνικό νοικοκυριό αλλά και τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις για όσο καιρό διαρκεί αυτή η ενεργειακή κρίση».

«Όπως γνωρίζετε η ελληνική κυβέρνηση έχει ήδη πάρει σημαντικά μέτρα έτσι ώστε να περιορίσει στο ελάχιστο τις αυξήσεις και του ηλεκτρικού ρεύματος αλλά και του φυσικού αερίου για τα ελληνικά νοικοκυριά», υπογράμμισε ο πρωθυπουργός, επισημαίνοντας πως είναι απαραίτητο να αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα σε ένα πιο διαφορετικό επίπεδο.

«Οι παρεμβάσεις μπορούν να δρομολογηθούν σε πρώτη φάση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Ενδεικτικά αναφέρω την δυνατότητα αγοράς φυσικού αερίου από την Ευρωπαϊκή Ένωση αλλά και τη δυνατότητα να μπορούμε να αυξήσουμε την αποθήκευση φυσικού αερίου έτσι ώστε να έχουμε λιγότερες βραχυπρόθεσμες στρεβλώσεις στην αγορά όταν χρειαζόμαστε περισσότερο φυσικό αέριο», σημείωσε.

«Θα έχω την ευκαιρία στα πλαίσια της συζήτησης να ενημερώσω τους ομολόγους μου και για τις πολύ σημαντικές εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο. Η Ανατολική Μεσόγειος μπορεί υπό προϋποθέσεις να διαμορφωθεί ως μία εναλλακτική πηγή ενέργειας για την Ευρωπαϊκή Ένωση. Είτε μιλάμε για φυσικό αέριο το οποίο θα μπορεί να μεταφέρεται σε υγροποιημένη μορφή από την Αίγυπτο προς την Ελλάδα και από εκεί προς το ευρωπαϊκό δίκτυο φυσικού αερίου, είτε μιλάμε για ηλεκτρική ενέργεια η οποία θα μπορεί να παράγεται πάλι στη Βόρεια Αφρική σε πολύ συμφέρουσες, σε ιδανικές θα έλεγα, συνθήκες και να μεταφέρεται μέσω ενός καλωδίου πάλι από την Αίγυπτο στην Ευρώπη μέσω της Ελλάδας», ανέφερε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός.

Όπως σχολίασε, «η σημασία της Ανατολικής Μεσογείου έγκειται ακριβώς και ως προς αυτή της τη διάσταση, η οποία συναρτάται άμεσα με την ενεργειακή ασφάλεια της ευρωπαϊκής ένωσης και θα έχουμε την ευκαιρία αυτά να τα συζητήσουμε εκτενώς σήμερα το απόγευμα».

Ενώ επισήμανε πως αύριο θα συζητήσουν εκτενώς για τα ζητήματα της μετανάστευσης. «Θα τοποθετηθώ για το ζήτημα αυτό αύριο το πρωί», ανέφερε.