Κυρ. Μητσοτάκης: Η πιο ισχυρή προειδοποίηση στην Τουρκία για να αλλάξει συμπεριφορά

Κυρ. Μητσοτάκης: Η πιο ισχυρή προειδοποίηση στην Τουρκία για να αλλάξει συμπεριφορά

«Η απειλή των κυρώσεων, σε περίπτωση που η Τουρκία συνεχίσει την προκλητική συμπεριφορά, είναι το καλύτερο εργαλείο που έχουμε για να ασκήσουμε πίεση ώστε να αλλάξει στάση», τόνισε ο πρωθυπουργός,  Κυρ. Μητσοτάκης, μετά την ολοκλήρωση των εργασιών του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, ενώ σχετικά τη συμφωνία στο Ταμείο Ανάκαμψης υπογράμμισε ότι «ξεκλειδώνουν οριστικά για την πατρίδα μας συνολικά 72 δισ. ευρώ».

Συγκεκριμένα, ξεκινώντας τη συνέντευξη Τύπου ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι «το πρώτο θέμα που συζητήθηκε αφορά τον προϋπολογισμό και το Ταμείο Ανάκαμψης. Μετά από έξι μήνες καταφέραμε και λύσαμε την τελευταία εκκρεμότητα η οποία υπήρχε. Ξεκλειδώνουν οριστικά για την πατρίδα μας συνολικά 72 δισ. ευρώ. Μπαίνουμε στο 2021 με οριστικοποιημένο τον προϋπολογισμό της Ένωσης για την επόμενη εξαετία». Πρόσθεσε μάλιστα ότι «η Ελλάδα είναι μια από τις πρώτες χώρες που έχει ήδη υποβάλει το προσχέδιο της στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή και έχει γίνει δεκτό με πολύ κολακευτικά σχόλια».

Στη συνέχεια ανέφερε ότι «το δεύτερο ζήτημα που συζητήθηκε αφορά την κλιματική αλλαγή. Μετά από μια δεκάωρη διαπραγμάτευση που τελείωσε σήμερα το πρωί κάμφθηκαν και οι τελευταίες αντιδράσεις κάποιων κρατών μελών κι επιτεύχθηκε συμφωνία για τη μείωση των εκπομπών αερίων θερμοκηπίου κατά 55% μέχρι το 2030».

Για το θέμα των ευρωτουρκικών σχέσεων ο Κυρ. Μητσοτάκης είπε ότι «όπως έχετε ήδη δει από τα συμπεράσματα το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο αποφάσισε κυρώσεις κατά της Τουρκίας. Δεν σταμάτησε, όμως, εδώ. Έδωσε εντολή στον κύριο Μπορέλ να υποβάλλει το αργότερο μέχρι τον Μάρτιο του 2021,  μια γραπτή έκθεση η οποία θα αφορά ολοκληρωμένα όλο το φάσμα των ευρωτουρκικών σχέσεων. Στην έκθεση θα περιλαμβάνονται όλα τα εργαλεία και οι επιλογές της ΕΕ όπως είχαν ήδη προσδιοριστεί στην απόφαση του Οκτωβρίου».

«Θέλω επίσης να τονίσω ότι η καταδίκη της τουρκικής προκλητικότητας στην Ανατολική. Μεσόγειο υπήρξε απολύτως σαφής», τόνισε ο πρωθυπουργός, εξηγώντας ότι «στην πρώτη παράγραφο η Τουρκία καλείται να επιδείξει συνέπεια και συνέχεια στην κατεύθυνση της αποκλιμάκωσης, προκειμένου να καταστεί εφικτή η επανέναρξη των διερευνητικών επαφών. Κι εντάσσεται ως προϋπόθεση η αποχή από παράνομες δραστηριότητες».

Στη συνέχεια ο κ. Μητσοτάκης υπογράμμισε ότι «αν έπρεπε να συνοψίσω σε μια πρόταση αυτό που έγινε, θα σας έλεγα ότι η Ευρώπη έκανε βήμα. Συνήθως η Ευρώπη κάνει ένα βήμα τη φορά. Έκανε, όμως, ένα βήμα το οποίο αποτελεί την πιο ισχυρή μέχρι σήμερα προειδοποίηση στην Τουρκία να αλλάξει συμπεριφορά. Για την Ελλάδα οι κυρώσεις αυτές καθαυτές δεν είναι αυτοσκοπός. Η απειλή, όμως, των κυρώσεων σε περίπτωση που η Τουρκία συνεχίσει την προκλητική συμπεριφορά είναι το καλύτερο εργαλείο που έχουμε προκειμένου να ασκήσουμε πίεση ώστε να αλλάξει συμπεριφορά».

«Η φιλοσοφία της σχέσης ΕΕ - Τουρκίας εξακολουθεί στον πυρήνα της να ισχύει», πρόσθεσε ο πρωθυπουργός, τονίζοντας ότι «η Τουρκία καλείται να αλλάξει συμπεριφορά, να αντιληφθεί ότι η πολιτική της είναι αδιέξοδη. Και πιστεύω ότι έχει γίνει απολύτως αντιληπτό ότι η Ευρώπη με τους δικούς της ρυθμούς κινείται, είναι ενωμένη, στηρίζει την Ελλάδα και την Κύπρο και στέλνει ένα ξεκάθαρο μήνυμα ότι είναι παρούσα».

Ακολούθως και μετά από σχετική ερώτηση για τις τουρκικές αντιδράσεις στις αποφάσεις της Συνόδου, ο πρωθυπουργός απάντησε: «αυτό το αποτέλεσμα είναι ωφέλιμο για την Ελλάδα, την Κύπρο, την ΕΕ. Δεν έχω δει αναλυτικά τις δηλώσεις του προέδρου Ερντογάν, είδα μόνο την ανακοίνωση του τουρκικού ΥΠΕΞ. Τα συμπεράσματα είναι δεδομένα, όμως. Οι αποφάσεις είναι δεδομένες. Και δεν νομίζω ότι επιδέχονται ιδιαίτερης αμφισβήτησης. Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι δεν έχουν όλοι την ίδια οπτική».

«Υπήρχαν χώρες που μέχρι πρόσφατα ήταν απολύτως αρνητικές για οποιαδήποτε κύρωση στην Τουρκία. Σε έναν βαθμό αναθεώρησαν την άποψή τους», εξήγησε και τόνισε πως «αν η Ελλάδα έχει κατοχυρώσει κάτι είναι ότι έχει χτίσει ένα μέτωπο συμμαχιών εντός του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου. Δεν αρκεί να πιστεύεις ότι εσύ έχεις δίκιο, αλλά να πείθεις και τους άλλους», ανέφερε χαρακτηριστικά.

«Θα στηριχθεί η ελληνική οικονομία για όσο διάστημα χρειάζεται»

Αναφορικά με τα μέτρα που ανακοινώθηκαν στη χώρα σήμερα για τη λειτουργία της αγοράς ενόψει εορτών, ο πρωθυπουργός δήλωσε: «Έχουμε κάνει το σωστό όσον αφορά ειδικά την περίοδο των Χριστουγέννων. Θέλω να διαβεβαιώσω όλους, κυρίως τους επιχειρηματίες και τα μαγαζιά της λιανικής, ότι όπως η Πολιτεία είναι δίπλα τους μέχρι σήμερα, έτσι θα γίνει και μέχρι το τέλος αυτής της περιπέτειας».

Ξεκαθάρισε ότι «θα στηριχθεί η ελληνική οικονομία για όσο διάστημα χρειάζεται», εκτιμώντας ότι  θα χρειαστεί για ένα τρίμηνο ακόμα», ενώ υπογράμμισε πως  «επιχειρήσεις που θα δούνε σημαντική μείωση τζίρου θα μπορέσουν τον επόμενο μήνα να αποζημιωθούν. Αυτό που έχει καταφέρει να πετύχει η χώρα είναι να προστατεύσει θέσεις εργασίας, έστω κι αν αυτό σημαίνει ότι τα εισοδήματα για κάποιους συμπολίτες μας έχουν μειωθεί», είπε ο Κυρ. Μητσοτάκης.