Κυρ. Μητσοτάκης: «Δεν έχουμε τελειώσει με την περιπέτεια του κορονοϊού»

Κυρ. Μητσοτάκης: «Δεν έχουμε τελειώσει με την περιπέτεια του κορονοϊού»

Σαφές μήνυμα ότι η περιπέτεια του κορονοϊού δεν έχει τελειώσει έστειλε ο Κυριάκος Μητσοτάκης σημειώνοντας ότι ναι μεν έχουν γίνει σημαντικά βήματα προόδου αλλά πρέπει να τηρούνται τα μέτρα που έχουν ανακοινωθεί ώστε να μη χρειαστεί ενδεχόμενη αυστηροποίησή τους.

Ο συνωστισμός που παρατηρήθηκε στις παραλίες, η κατάσταση στις πλατείες ακόμη και οι ουρές σε καταστήματα και στη ΔΕΗ προκαλούν ανησυχία στην κυβέρνηση και ο πρωθυπουργός, με αφορμή την ενημέρωση του για την αντιπυρική περίοδο και τα μέτρα που λαμβάνονται, έστειλε μήνυμα προς όλους τους πολίτες προκειμένου να υπερισχύσει η ατομική ευθύνη ώστε να αποφευχθεί το ενδεχόμενο να υποχωρήσει η χώρα επανερχόμενη σε περιοριστικά μέτρα ανάλογα με αυτά που ελήφθησαν και οδήγησαν στο lockdown.

Το παράδειγμα της Νότιας Κορέας δείχνει να προβληματίζει αφού όπως αναφέρουν δημοσιεύματα ένας φορέας του ιού ήταν αρκετός να επαναφέρει την καταμέτρηση κρουσμάτων μέσα από τις βόλτες σε μπαρ στη Σεούλ

Στο πλαίσιο αυτό ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε ότι "Έχουμε κάνει σημαντικά βήματα προόδου αλλά για να μην αναγκαστούμε να υποχωρήσουμε και πάλι και να προχωρήσουμε σε ενδεχόμενη αυστηροποίηση των μέτρων, όπως αναγκαστήκαμε να κάνουμε πριν από αρκετές εβδομάδες, απαιτείται συλλογική συνεργασία και ατομική ευθύνη".

Επαναλαμβάνοντας τη σημασία της ατομικής ευθύνης κυρίως μετά τη σταδιακή άρση των μέτρων που είναι σε εξέλιξη υπογράμμισε:
"Ναι, ο κόσμος θα είναι περισσότερο στους δρόμους, θα είναι στις παραλίες, αύριο θα είναι και στους χώρους εστίασης. Αλλά απαιτείται πάντα ατομική ευθύνη, χρήση μάσκας εκεί που η μάσκα είναι υποχρεωτική, αυστηρή τήρηση των μέτρων ατομικής υγιεινής και κυρίως να αποφεύγουμε να ερχόμαστε σε στενή επαφή με συμπολίτες μας εκτός του στενού οικογενειακού περιβάλλοντος".

Ο Πρωθυπουργός, ο οποίος συναντήθηκε στον Υμηττό με τον Υπουργό Προστασίας του Πολίτη Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, τον Υφυπουργό αρμόδιο για την Πολιτική Προστασία και τη Διαχείριση Κρίσεων Νίκο Χαρδαλιά και την ηγεσία της Πυροσβεστικής, ενημερώθηκε σήμερα για τις προετοιμασίες και τον επιχειρησιακό σχεδιασμό του Πυροσβεστικού Σώματος κατά την τρέχουσα αντιπυρική περίοδο.

«Έχουμε περισσότερο προσωπικό φέτος, καλύτερα μέσα ατομικής προστασίας για τους πυροσβέστες μας, καλύτερη οργάνωση των μέσων αεροπυρόσβεσης και καλύτερη συνολική οργάνωση του Σώματος αλλά και της Πολιτικής Προστασίας, ώστε να μπορούμε να ανταποκρινόμαστε με ταχύτητα και αποτελεσματικότητα σε κάθε πρόκληση», δήλωσε ο Πρωθυπουργός. 

Στο μέτωπο των υποδομών, σημειώθηκε ότι το Σώμα ενισχύεται τόσο με εναέρια όσο και με επίγεια μέσα, ενώ εξετάζονται περαιτέρω μισθώσεις προκειμένου να καλυφθεί κάθε κενό που ενδέχεται να ανακύψει λόγω της παλαιότητας των πυροσβεστικών αεροπλάνων Canadair.

Ήδη έχει διασφαλιστεί η ενίσχυση της Πυροσβεστικής με 126 οχήματα -εκ των οποίων τα 83 έχουν παραληφθεί και τα υπόλοιπα θα έχουν ενταχθεί στον στόλο της έως τον Ιούνιο- ενώ οι εναέριες δυνάμεις θα διαθέτουν τρία ελικόπτερα βαρέως τύπου περισσότερα σε σχέση με πέρυσι.

Όσον αφορά το προσωπικό, έχει δρομολογηθεί η ενίσχυση του Σώματος με 1.300 επιπρόσθετους εποχικούς πυροσβέστες, η οποία θα ολοκληρωθεί εντός του τρέχοντος μηνός, ενώ πέρυσι η αντίστοιχη διαδικασία πρόσληψης λιγότερων ενστόλων ολοκληρώθηκε τον Ιούλιο. Προχωρά παράλληλα η ίδρυση 80 Πυροσβεστικών Κλιμακίων εποχικής λειτουργίας ανά την επικράτεια, με κύριο κριτήριο την επικινδυνότητα. Ιδιαίτερη έμφαση να δίνεται σε περιοχές που αξιολογούνται ως ευαίσθητες ή πιο ευάλωτες και γενικότερα στη νησιωτική χώρα.

Στην ενημέρωση έλαβαν μέρος ο Αρχηγός του Πυροσβεστικού Σώματος Αντιστράτηγος Στέφανος Κολοκούρης, ο Υπαρχηγός, Αντιστράτηγος Ιάκωβος Κλεφτοσπύρος, άλλοι ανώτεροι αξιωματικοί της υπηρεσίας και στελέχη της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας.