Κυβερνοεπίθεση σε δεδομένα του Ερυθρού Σταυρού

Κυβερνοεπίθεση σε δεδομένα του Ερυθρού Σταυρού

Προσωπικά δεδομένα περισσότερων από μισό εκατομμύριο ανθρώπων υπέκλεψαν χάκερ που εισέβαλαν στα αρχεία της Διεθνούς Επιτροπής του Ερυθρού Σταυρού, σύμφωνα με το BBC. Τα δεδομένα αφορούν μεταξύ άλλων θύματα πολέμου, αγνοούμενους και κρατούμενους από όλο τον κόσμο.

Συγκεκριμένα όπως ανακοινώθηκε ελήφθησαν εμπιστευτικές πληροφορίες για 515.000 ανθρώπους από περισσότερες από 60 εταιρείες του Ερυθρού Σταυρού και της Ερυθράς Ημισελήνου σε όλο τον κόσμο.

Δεν έχει διασαφηνιστεί ποιοι κρύβονται πίσω από την κυβερνοεπίθεση, ωστόσο η Επιτροπή καλεί όσους έχουν λάβει τα δεδομένα να μην τα διαρρεύσουν ή τα κοινοποιήσουν.

Η Διεθνής Επιτροπή που εδρεύει στη Γενεύη ανέφερε ότι οι χάκερ είχαν βάλει στο στόχαστρο μια εξωτερική εταιρεία στην Ελβετία που χρησιμοποιούσε η Επιτροπή για την αποθήκευση δεδομένων.

Δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι τα δεδομένα έχουν διαρρεύσει, ωστόσο η Επιτροπή προχώρησε σε κλείσιμο του συστήματος που χρησιμοποιεί για να βοηθήσει την επανένωση αγνοουμένων με την οικογένειά τους.

Ο γενικός διευθυντής της Διεθνούς Επιτροπής του Ερυθρού Σταυρού Ρόμπερτ Μαρντίνι δήλωσε ότι η «πειρατεία» αυτή έθεσε τα ευάλωτα άτομα σε ακόμα μεγαλύτερο κίνδυνο.

«Μια επίθεση στα δεδομένα των ανθρώπων που αγνοούνται καθιστά την αγωνία και την ταλαιπωρία των οικογενειών ακόμη πιο δύσκολο να την αντέξουν», είπε ο κ. Μαρντίνι.

«Είμαστε όλοι αποτροπιασμένοι και μπερδεμένοι», πρόσθεσε.