Κυβερνοεπίθεση κατά του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων

Κυβερνοεπίθεση κατά του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων

Κυβερνοεπίθεση δέχτηκε ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΜΑ), σύμφωνα με ανακοίνωσή του που εκδόθηκε σήμερα, Τετάρτη. Σύμφωνα με το Reuters, o EMA, που είναι υπεύθυνος για την αξιολόγηση και την έγκριση φαρμάκων, ιατρικών οργάνων και εμβολίων στην Ευρωπαϊκή Ένωση, δεν έδωσε στη δημοσιότητα περισσότερες λεπτομέρειες για την κυβερνοεπίθεση.

«Ο ΕΜΑ δεν μπορεί να παράσχει πρόσθετες λεπτομέρειες ενώ η έρευνα βρίσκεται σε εξέλιξη. Περισσότερες πληροφορίες θα γίνουν γνωστό εν ευθέτω χρόνω» αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Δεν έχει ξεκαθαριστεί πότε και πώς έγινε η κυβερνοεπίθεση, ποιος ευθύνεται γι' αυτήν και εάν εκλάπησαν δεδομένα.

Προ ημερών εξάλλου, χάκερς από τη Βόρεια Κορέα προσπάθησαν να αποκτήσουν πρόσβαση στις ευαίσθητες πληροφορίες της φαρμακευτικής εταιρείας AstraZeneca που ασχολείται με την έρευνα και την ανάπτυξη εμβολίου για τον κορονοϊό.

Σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters, oι χάκερς παρουσιάζονταν ως επίδοξοι εργοδότες στον ιστότοπο δικτύωσης LinkedIn ώστε να προσεγγίσουν το προσωπικό της AstraZeneca με ψεύτικες προσφορές εργασίας, ανέφεραν οι πηγές του Reuters. Στη συνέχεια έστελναν έγγραφα που υποτίθεται ότι ήταν περιγραφές θέσεων εργασίας που είχαν κακόβουλο κώδικα για να αποκτήσουν πρόσβαση στον υπολογιστή τους.

Η Νότια Κορέα κατήγγειλε επίσης προ δυο εβδομάδων ότι χάκερς από τη Βόρεια Κορέα προσπάθησαν να αποκτήσουν πρόσβαση στις ευαίσθητες πληροφορίες φαρμακευτικών εταιριών της Νότιας Κορέας που ασχολούνται με την έρευνα και την ανάπτυξη εμβολίων για τον κορονοϊό.

Οι ειδήσεις αυτές έρχονται με φόντο και την πρόσφατη ανακοίνωση της Microsoft, η οποία αναπτύσσει και λογισμικά κυβερνοασφαλείας, ότι είχε εντοπίσει απόπειρες παραβίασης των συστημάτων επτά φαρμακευτικών. Επίσης, στοχεύτηκαν ερευνητές που δουλεύουν πάνω σε εμβόλια οι οποίοι βρίσκονται στον Καναδά, τη Γαλλία, την Ινδία, τη Νότια Κορέα και τις ΗΠΑ.