Κρίσιμο δίμηνο με βαρόμετρο την Αττική - Στο τραπέζι η περαιτέρω αυστηροποίηση μέτρων

Κρίσιμο δίμηνο με βαρόμετρο την Αττική - Στο τραπέζι η περαιτέρω αυστηροποίηση μέτρων

Η χώρα εισέρχεται σε καθεστώς «εύθραυστων ισορροπιών» με ορίζοντα το επόμενο δίμηνο, έως ότου δηλαδή  αναμένεται να προχωρήσει σημαντικά ο εμβολιασμός των ευπαθών ομάδων, με το βλέμμα των ειδικών να βρίσκεται κυρίως στραμμένο στην Αττική.

Με τα μέχρι στιγμής επιδημιολογικά δεδομένα το Λεκανοπέδιο βαδίζει στα χνάρια της Θεσσαλονίκης στα μέσα του περασμένου φθινοπώρου προκαλώντας την έντονη ανησυχία των επιστημόνων, οι οποίοι επισημαίνουν ότι, αν αυτή η αυξητική τάση στα κρούσματα συνεχιστεί και την επόμενη βδομάδα, δεν αποκλείεται ακόμα και ολικό lockdown τύπου Μαρτίου. 

Ο πρωθυπουργός, άλλωστε, το είχε περιγράψει εντός της εβδομάδας, όταν είχε αναφέρει χαρακτηριστικά πως μπορεί η Ελλάδα να τα έχει πάει καλύτερα από πολλές χώρες, εντούτοις είχε προσθέσει πως «το είδαμε τον Νοέμβριο και τον Δεκέμβριο ότι ο κίνδυνος καραδοκεί ανά πάσα στιγμή». Επί της ουσίας ο κ. Μητσοτάκης προανήγγειλε πως δεν πρόκειται να αφήσει να επαναληφθεί ένας δεύτερος «Νοέμβριος» στην Αττική, που άλλωστε δεν θα τον άντεχαν τόσο το ΕΣΥ, όσο και η οικονομία, η οποία έστω και με καθεστώς click away παραμένει ενεργή.

Υπενθυμίζεται πως η μάχη των 10 ημερών για τον περιορισμό των  κρουσμάτων του κορονοϊού στην Αττική ξεκίνησε το πρωί του Σαββάτου, με την Περιφέρεια Αττικής -πλην της Περιφερειακής Ενότητας Νήσων Αττικής- και ακόμη εννέα περιοχές, να μπαίνουν στο καθεστώς αυξημένου κινδύνου μέχρι τη Δευτέρα 8 Φεβρουαρίου.

Με λίγα λόγια το lockdown, τύπου «ακορντεόν» δηλαδή, πήρε σάρκα και οστά καθώς η επιδημιολογική εικόνα σε αρκετές περιοχές της χώρας ανάγκασε την κυβέρνηση να προχωρήσει σε νέα μέτρα.

Παράλληλα, τα κρούσματα του μεταλλαγμένου στελέχους που έχουν καταγραφεί είναι 66, όμως οι ειδικοί υπολογίζουν ότι είναι πολύ περισσότερα στην πραγματικότητα. Σήμερα σημειωτέον αναμένονται τα αποτελέσματα για μεγάλο αριθμό δειγμάτων από το Ίδρυμα Ιατροβιολογικών Ερευνών, προκειμένου να διαπιστωθεί αν όντως το πρόβλημα στην Αττική με τα μεταλλαγμένα κρούσματα είναι μεγάλο.

Αξίζει να επισημανθεί ότι οι ειδικοί πάντως είχαν προετοιμαστεί για ένα τέτοιο ενδεχόμενο, γι’ αυτό άλλωστε και συστάθηκε εγκαίρως πανεθνικό δίκτυο υπό το συντονισμό του ΕΟΔΥ προκειμένου να ανιχνευθούν και να ταυτοποιηθούν περιστατικά που θα δημιουργήσει η μετάλλαξη. 

Προ των πυλών το τρίτο κύμα;

«Περιμένω να δω τρίτο κύμα στην Αττική τον Απρίλιο», ανέφερε μεταξύ άλλων, νωρίτερα σήμερα στον ΣΚΑΙ ο καθηγητής Υγειονομικής και Περιβαλλοντικής Μηχανικής στο ΑΠΘ, Δημοσθένης Σαρηγιάννης,

Συγκεκριμένα επισήμανε πως περιμένουμε αύξηση των κρουσμάτων κυρίως στην Αττική και αναφέρθηκε συγκεκριμένα σε περίπου 900-950 κρούσματα μόνο στην Αττική. Σημείωσε μάλιστα  ότι έχουμε χρόνο να αντιδράσουμε και να πάρουμε περαιτέρω μέτρα. Επίσης, είπε ότι πιθανώς να χρειαστεί να κλείσουν τα σχολεία κάποια στιγμή και υπογράμμισε πως οι συνθήκες δεν βοηθούν στην μείωση της μετάδοσης.

Επιπροσθέτως αναφέρθηκε στη βρετανική μετάλλαξη που είναι στην ελληνική κοινότητα και υπάρχει θέμα συνολικής διασποράς, το θέμα των εμβολίων που πρέπει να επιταχυνθούν για να είναι αποτελεσματικά και τον καιρό καθώς, όπως ανέφερε, βαδίζουμε στον σημαντικό μήνα του χειμώνα.

Τέλος, ο κ. Σαρηγιάννης πρότεινε αύξηση των τεστ παντού.

Ο κίνδυνος για επιδημική έκρηξη ελλοχεύει

Αντιστοίχως και ο καθηγητής και μέλος της επιτροπής Λοιμωξιολόγων, Νίκος Σύψας, μίλησε για την κρισιμότητα της επιδημιολογικής κατάστασης στη χώρα καθώς και για την επανέναρξη της δια ζώσης λειτουργίας των σχολείων.

Συγκεκριμένα όπως ανέφερε ο κ. Σύψας και σε παλαιότερη εισήγηση της επιτροπής είχε αποφασιστεί ότι στις «κόκκινες» περιοχές θα ανοίξουν τα γυμνάσια και όχι τα λύκεια. Από τη στιγμή που η Αττική μπήκε στο «κόκκινο» ίσχυσε εκείνη η απόφαση.

«Εξετάζαμε πολύ προσεκτικά τα στοιχεία. Η Αττική παρόλο που έχει κακά επιδημιολογικά στοιχεία δεν είναι Θεσσαλονίκη. Υπάρχουν διαφορετικές συνθήκες διασποράς», επισήμανε.

Τόνισε, ακόμη, ότι «αν χτυπήσει καμπανάκι, θα ανατραπούν όλα άμεσα. Δεν θα έχουμε δισταγμό να κλείσουμε ξανά τα σχολεία, ειδικά τα Λύκεια.»

Ο κ. Σύψας υπογράμμισε ότι την επόμενη βδομάδα ή και νωρίτερα θα παρθούν αποφάσεις. «Ο κίνδυνος για επιδημική έκρηξη ελλοχεύει. Μπορεί τα πάντα να ανατραπούν από μέρα σε μέρα», δήλωσε χαρακτηριστικά. 

«Εγώ θα επιθυμούσα να υπάρχει ένα καθολικό lockdown για δυο βδομάδες, μέχρι να πέσει η επιδημία, αλλά υπάρχει και η οικονομία. Πρέπει να βρούμε τη χρυσή τομή», υπογράμμισε.

Τέλος, ασταθείς επιδημιολογικά χαρακτήρισε τους επομένους δυο μήνες, Φεβρουάριο και Μάρτιο, ο καθηγητής, σημειώνοντας πως σίγουρα μέχρι το Μάρτιο θα έχουμε μέτρα, τα οποία θα ανατρέπονται αναλόγως των συνθηκών.

Αδ. Γεωργιάδης: Όλα είναι στο τραπέζι, ακόμη και το ολικό lockdown

Την ετοιμότητα της κυβέρνησης να λάβει ανά πάσα στιγμή νέα μέτρα εξέφρασε ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνις Γεωργιάδης.

«Όλα είναι στο τραπέζι, ακόμη και το ολικό lockdown»» ανέφερε χαρακτηριστικά ο υπουργός, προσθέτοντας ότι «κανένας μας δεν πίστευε ότι θα είχαμε απρόσκοπτη λειτουργία της αγοράς μέχρι το Μάιο».

«Θέλουμε με υγειονομική ασφάλεια να δίνουμε ανάσες στην αγορά», διευκρίνισε ο κ. Γεωργιάδης συμπληρώνοντας ότι «ο τζίρος την πρώτη εβδομάδα ανοίγματος του λιανεμπορίου ήταν πολύ μεγάλος και παρουσίασε αύξηση 57% σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο πέρυσι».

Όσον αφορά τις κυβερνητικές αποφάσεις και τη λήψη μέτρων, ο υπουργός σημείωσε ότι είναι επιλογή της κυβέρνησης να αναπροσαρμόζεται στα επιδημιολογικά δεδομένα και να δρα προληπτικά. «Εμείς ως κυβέρνηση θέλουμε να προηγούμαστε της πανδημίας και όχι να την ακολουθούμε», σημείωσε. 

Τα μέτρα προστασίας που ισχύουν πλέον σε όλη τη χώρα

Υπενθυμίζεται ότι δημοσιεύθηκε χτες η Κοινή Υπουργική Απόφαση με τα έκτακτα μέτρα προστασίας της δημόσιας υγείας από τον κίνδυνο περαιτέρω διασποράς του κορονοϊού στο σύνολο της Επικράτειας για το διάστημα από σήμερα έως τις 6 το πρωί της 8ης Φεβρουαρίου.

Υπενθυμίζεται ότι από σήμερα ο Χάρτης Υγειονομικής Ασφάλειας και Προστασίας που επανέρχεται με αποτέλεσμα να διαμορφώνονται δύο επίπεδα υγειονομικής ασφάλειας στη χώρα φέρνει αλλαγές στα περιοριστικά μέτρα που ισχύουν στη χώρα λόγω της πανδημίας της λοίμωξης Covid-19.

Η Ελλάδα χωρίζεται σε «κίτρινες» (Επίπεδο Α- Επιτήρησης) και σε «κόκκινες» (Επίπεδο Β - Αυξημένου Κινδύνου) περιοχές ανάλογα με το επιδημιολογικό φορτίο που φέρουν. Στο κόκκινο επίπεδο μπορούν να μπουν, τόσο τοπικές κοινότητες και δημοτικές ενότητες, όσο και δήμοι, Περιφερειακές Ενότητες και ολόκληρες Περιφέρειες αν το επιβάλλουν τα δεδομένα.

Με τα τωρινά δεδομένα τα μέτρα που εφαρμόζονται οριζόντια για όλη την επικράτεια είναι τα εξής:

  • Χρήση μάσκας σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους
  • 24ωρος περιορισμός κυκλοφορίας με χρήση SMS στο 13033 μόνο για έξι λόγους
  • Απαγόρευση μετακίνησης μεταξύ Περιφερειακών Ενοτήτων
  • Απαγόρευση ιδιωτικών συναθροίσεων
  • Εργασία με το ελάχιστο δυνατό προσωπικό (εκ περιτροπής, τηλεργασία) σε ιδιωτικό και δημόσιο τομέα
  • Τηλε-εκπαίδευση σε Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα
  • Ανοιχτά τα Νηπιαγωγεία, Δημοτικά σχολεία και όλα τα σχολεία Ειδικής Αγωγής σε όλες τις βαθμίδες
  • Λειτουργία Ανώτατων Δικαστηρίων και Ειδικών Δικαστηρίων
  • Λειτουργία Super League 1 & 2, Basket League, Volleyball League

Όπως τονίστηκε κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης για την πορεία της πανδημίας του κορονοϊού, το μεγαλύτερο μέρος της χώρας παρουσιάζει καλή επιδημιολογική εικόνα, με αποτέλεσμα να βρίσκεται στο επίπεδο Α' - επιτήρησης (κίτρινες περιοχές).

Τα μέτρα στο επίπεδο Α

Η ΚΥΑ με τα έκτακτα μέτρα για τον κορωνοϊό Πηγή: iefimerida.gr - https://www.iefimerida.gr/ellada/koronoios-ektakta-metra-eos-8-febroyarioy-kya

  • Απαγόρευση κυκλοφορίας από 21:00 έως 05:00
  • Διά ζώσης λειτουργία της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης (Γυμνάσια - Λύκεια) από 1η Φεβρουαρίου
  • Λειτουργία του λιανεμπορίου, των κομμωτηρίων, των κουρείων, των κέντρων αισθητικής, καθώς και των υπηρεσιών διαιτολογίας, υπηρεσιών διαιτολογικών μονάδων με εξαίρεση την άσκηση, υπηρεσιών προσωπικής υγιεινής και φροντίδας σώματος, αλλά και των ΚΤΕΟ με 1 άτομο ανά 25 τ.μ.
  • Πραγματοποίηση λειτουργιών με την παρουσία έως 25 ατόμων εντός ναών και έως 50 ατόμων στους μητροπολιτικούς ναούς
  • Επανέναρξη λειτουργίας των πρακτορείων ΟΠΑΠ (όχι ΟΠΑΠ PLAY) από 1η Φεβρουαρίου

Οι περιοχές που εντάσσονται στο επίπεδο Β' - Ποια μέτρα ισχύουν

Όσον αφορά το επίπεδο Β' - αυξημένου κινδύνου, σε αυτό κατατάσσονται οι περιοχές που παρουσιάζουν αυξημένο επιδημιολογικό φορτίο, δηλαδή οι «κόκκινες» περιοχές. Οι περιοχές αυτές είναι οι εξής: η Περιφέρεια Αττικής πλην της Περιφερειακής Ενότητας Νήσων, η Περιφερειακή Ενότητα Μυκόνου η περιφερειακή Ενότητα Λέσβου, ο δήμος Εορδαίας της Περιφερειακής Ενότητας Κοζάνης, οι δήμοι Θηβαίων και Τανάγρας της Περιφερειακής Ενότητας Βοιωτίας, ο δήμος Σπάρτης της Περιφερειακής Ενότητας Λακωνίας, ο δήμος Χαλκιδέων και ο οικισμός Ρομά της Δημοτικής Ενότητας Δυστίων του δήμου Κύμης-Αλιβερίου της Περιφερειακής Ενότητας Εύβοιας, ο δήμος Νέας Προποντίδας της Περιφερειακής Ενότητας Χαλκιδικής, ο δήμος Πατρέων της Περιφερειακής Ενότητας Αχαΐας, ο δήμος Θήρας της Περιφερειακής Ενότητας Θήρας.

Στις περιοχές αυτές από σήμερα μέχρι τις 8 Φεβρουαρίου ισχύουν τα εξής μέτρα:

  • Aπαγόρευση κυκλοφορίας στις περιοχές αυτές από τις 6 το απόγευμα έως τις 5 το πρωί, με εξαίρεση την Αττική όπου η απαγόρευση ισχύει από 21:00 έως 05:00. Επισημαίνεται ωστόσο ότι στους δήμους Αχαρνών και Ασπροπύργου η απαγόρευση κυκλοφορίας παραμένει από 18:00 έως 05:00.
  • Δια ζώσης λειτουργία των Γυμνασίων από 01/02/2021
  • Τηλε-εκπαίδευση για τα Λύκεια
  • Χώροι Λατρείας: Πραγματοποίηση λειτουργιών  σε χώρους λατρείας με ανώτατο όριο τα 9 άτομα
  • Λειτουργία λιανεμπορίου με τη μέθοδο click away και λειτουργία καταστημάτων ένδυσης, υπόδησης, βιβλιοπωλείων, κομμωτηρίων και καταστημάτων προσωπικής περιποίησης με προκαθορισμένο ραντεβού (click-in-a-shop) και με 1 άτομο ανά 25 τ.μ.
  • Κλειστά τα καταστήματα τις Κυριακές

Ακολουθεί η ΚΥΑ με τα έκτακτα μέτρα για τον κορονοϊό:

pdf

Παράλληλα παρατείνεται έως την Δευτέρα 8 Φεβρουαρίου 2021 η αεροπορική οδηγία με την οποία επιτρέπονται σε όλα τα αεροδρόμια της χώρας μόνο οι ουσιώδεις μετακινήσεις εσωτερικού.

Ειδικότερα, η Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας (ΥΠΑ) έχοντας ως στόχο την προστασία επιβατών και πολιτών από την νόσο COVID-19 ανακοινώνει την παράταση της notam για τις πτήσεις εσωτερικού έως την Δευτέρα 8 Φεβρουαρίου 2021 και ώρα 06:00 το πρωί, με την οποία επιτρέπονται σε όλα τα αεροδρόμια της χώρας μόνο οι ουσιώδεις μετακινήσεις εσωτερικού (Essential Travel) που περιλαμβάνουν ταξίδι για θέματα υγείας, για επαγγελματικούς/επιχειρηματικούς σκοπούς, για αντικειμενικούς οικογενειακούς λόγους (επανένωση οικογενειών) και για επιστροφή στην μόνιμη κατοικία.

Από την αεροπορική οδηγία (Νotam) εξαιρούνται οι ακόλουθες πτήσεις:

  • Πτήσεις που αναφέρουν ότι ευρίσκονται σε επικίνδυνη κατάσταση (emergency flights).
  • Πτήσεις υποστήριξης του Ελληνικού Εθνικού Συστήματος Υγείας (Hellenic national healthcare system flights).
  • Κρατικές πτήσεις (state flights).
  • Πτήσεις υγειονομικού ενδιαφέροντος (sanitary flights).
  • Οι πτήσεις ανθρωπιστικού ενδιαφέροντος (humanitarian flights).
  • Οι στρατιωτικές πτήσεις (military flights).
  • Πτήσεις μεταφοράς εμπορευμάτων (cargo flights).
  • Οι πτήσεις πυροσβεστικών αεροσκαφών (fire fighting flights).
  • Οι πτήσεις της Frontex (frontex flights).
  • Τεχνικές πτήσεις ανεφοδιασμού χωρίς αποβίβαση επιβατών (technical landing where passengers do not disembark).
  • Οι πτήσεις επιστροφής αεροσκάφους μόνο με το πλήρωμα του (ferry flights)

Διαβάστε ακόμα:

Οι 60 μέρες «μάχης» και το ορόσημο του Απριλίου απέναντι στον κορονοϊό

Χρ. Λιονής και Ελ. Πιτέλου: Αναπόφευκτο το «ακορντεόν» χωρίς πανευρωπαϊκό lockdown