Κρεμλίνο: Οι ΗΠΑ πρέπει να αποδείξουν τα όσα λένε για την Κίνα

Κρεμλίνο: Οι ΗΠΑ πρέπει να αποδείξουν τα όσα λένε για την Κίνα

Στο πλευρό της Κίνας τάσσεται η Ρωσία τονίζοντας ότι είναι λάθος οι ΗΠΑ να κατηγορούν το Πεκίνο για την εξάπλωση του κορονοϊού χωρίς αποδείξεις σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του προέδρου της χώρας Ντμίτρι Πεσκοφ.

«Χωρίς αποδείξεις, θεωρούμε ότι είναι λάθος να επιτίθεται κάνεις σε τρίτες χώρες με αυτό τον -μη διπλωματικό- τρόπο» είπε ο Πεσκοφ στο δίκτυο CNBC.

«Δεν είναι η κατάλληλη στιγμή, εφόσον είμαστε στη μέση μιας πρωτοφανούς κρίσης, τη μια μέρα να κατηγορούμε για τα πάντα τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας και την επόμενη την Κίνα» δήλωσε ο Ρώσος αξιωματούχος. 

Το ζήτημα της προέλευσης του κορονοϊου έχει γίνει αντικείμενο αντιπαράθεσης ανάμεσα σε Πεκίνο και Ουάσινγκτον.

Προ ημερών, ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάικ Πομπέο δήλωσε ότι υπάρχει σημαντικός αριθμός αποδείξεων ότι η πανδημία του κορονοϊού προήλθε από εργαστήριο στην Ουχαν της Κίνας, κάτι που έχει υποστηρίξει εμμέσως πλην σαφώς, εδώ και καιρό. 

«Υπάρχουν τεράστιες αποδείξεις ότι από εκεί ξεκίνησε» δήλωσε ο Αμερικανός ΥΠΕΞ στην εκπομπή "This Week" του ABC, κατηγορώντας παράλληλα το Πεκίνο για απόκρυψη στοιχείων σχετικά με το τι πραγματικά συνέβη.

«Η Κίνα είναι γνωστή για την ιστορία της να μολύνει τον κόσμο και να χρησιμοποιεί εργαστήρια που δεν τηρούν τους κανόνες», υποστήριξε σήμερα ο Πομπέο. «Δεν είναι η πρώτη φορά που ο κόσμος τίθεται σε κίνδυνο εξαιτίας ενός ιού που προήλθε από κινεζικά εργαστήρια».

Ο Αμερικανός επιδημιολόγος Άντονι Φάουτσι δήλωσε από την πλευρά του, ότι δεν υπάρχει καμία επιστημονική βάση, που να υποστηρίζει τη θεωρία ότι ο κορονοϊός κατασκευάστηκε από ανθρώπους σε κινεζικό εργαστήριο. 

Ο Φάουτσι σε συνέντευξή του στο National Geographic, είπε χαρακτηριστικά πως «Με βάση τα επιστημονικά στοιχεία, επίσης δεν διαμορφώνεται μια εναλλακτική θεωρία.  Ό,τι κάποιος δηλαδή βρήκε τον κορονοϊό στην άγρια φύση, τον μετέφερε σε ένα εργαστήριο και στη συνέχεια διέφυγε κατά λάθος».

Τέλος, ο επικεφαλής του προγράμματος εκτάκτων αναγκών του ΠΟΥ δρ Μάικ Ράιν, απαντώντας σε σχετική ερώτηση κατά τη σημερινή τακτική ενημέρωση για τον κορονοϊό, υπογράμμισε ότι ο ΠΟΥ θα χαρεί να λάβει μια τέτοια πολύ σημαντική πληροφορία.