Κρ. Λαγκάρντ: Η απάντηση της Ευρώπης στον κορονοϊό πέρασε «το τεστ»

Κρ. Λαγκάρντ: Η απάντηση της Ευρώπης στον κορονοϊό πέρασε «το τεστ»

Ο Ρόμπερτ Σούμαν ισχυρίστηκε ότι "η Ευρώπη δεν θα φτιαχτεί ταυτόχρονα ή σύμφωνα με ένα ενιαίο σχέδιο. Θα οικοδομηθεί μέσω συγκεκριμένων επιτευγμάτων τα οποία πρώτα δημιουργούν μια de facto αλληλεγγύη". 

"Αυτή ήταν τόσο πρόβλεψη όσο ήταν και πρόκληση. Ένα από τα πιο σημαντικά χαρακτηριστικά κάθε αποτελεσματικής πολιτείας είναι η ικανότητά της να προσαρμόζεται σε απρόσμενες συνθήκες και να επαναπροσδιορίζει τι σημαίνει αλληλεγγύη. Στην απάντησή της στην πανδημία κορονοϊού (COVID-19), η Ευρώπη πέρασε το τεστ".

Με αυτόν τον τρόπο ξεκινά το άρθρο της στο μπλόγκ της ιστοσελίδας της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας η επικεφαλής της Κριστίν Λαγκάρντ, όπου απαριθμεί τόσο τις προκλήσεις που αντιμετώπισε και αντιμετωπίζει το μπλοκ όσο και τους τρόπους με τους οποίους έχει "απαντήσει".

"Καθώς η πλήρης κλίμακα της κρίσης έγινε πιο ξεκάθαρη, η Ευρώπη πήγε ένα βήμα παραπέρα αναγνωρίζοντας ότι τα δάνεια δεν θα επαρκούσαν για τις χώρες που πλήττονται περισσότερο, καθώς θα αυξήσουν μόνο τα επίπεδα του δημόσιου χρέους", σημειώνει η Λαγκάρντ.

"Για πρώτη φορά, η Ευρώπη -προσωρινά- θέσπισε έναν ευρωπαϊκό προϋπολογισμό που συμπληρώνει τους δημοσιονομικούς σταθεροποιητές σε εθνικό επίπεδο", αναφέρει μεταξύ άλλων η πρόεδρος της ΕΚΤ, η οποία αναλύει με ακρίβεια τα χρηματοδοτικά εργαλεία που έχει στη διάθεσή της η Ευρώπη για να αντιμετωπίσει την κρίση.