Κοζάνη: Εργασίες για την αποκατάσταση των ζημιών σε περιοχές που επλήγησαν από πλημμύρες

Κοζάνη: Εργασίες για την αποκατάσταση των ζημιών σε περιοχές που επλήγησαν από πλημμύρες

Μηχανήματα αποστέλλονται σε περιοχές του κάμπου της δυτικής Εορδαίας που επλήγησαν από πλημμύρες, ενώ όπως ανακοίνωσε η Αντιπεριφέρεια Κοζάνης, θα δοθεί άμεση προτεραιότητα στην επίσπευση των μελετών που θα δώσουν οριστική λύση στα προβλήματα του κάμπου. Επί τόπου βρέθηκε ο αντιπεριφερειάρχης Κοζάνης Γρηγόρης Τσιούμαρης, ενώ καταγράφηκαν τα προβλήματα σε κάθε σημείο.

   Πιο συγκεκριμένα, στο Εμπόριο υπερχειλίζει το ρέμα λόγω ισχυρής βροχόπτωσης αποκλείοντας ακόμα και τους κατοίκους της περιοχής να μπούνε στα σπίτια τους. Το πρόβλημα αυτό παραμένει εδώ και χρόνια, ενώ οι κάτοικοι της τοπικής κοινότητας χρησιμοποιούν τις συγκεκριμένες οδεύσεις για τις οικιστικές και επαγγελματικές τους ανάγκες.

Στη γέφυρα του δρόμου Εμπορίου - Μηλοχωρίου, τα φερτά υλικά και η βλάστηση εντός του ρέματος έφεραν τη στάθμη της ροής του νερού σε οριακά επίπεδα. Στην Αναρράχη ζημιές προκαλούν τέσσερα παράπλευρα ρέματα προτού ρεύσουν προς το κεντρικό κανάλι που φτάνει μέχρι το φράγμα του Περδίκκα.

   Στην Κρυόβρυση, το παράπλευρο κανάλι της κοινότητας οδηγείται επίσης στο κεντρικό κανάλι προς φράγμα Περδίκκα, όπου και διαπιστώθηκαν ζημιές στις αγροκαλλιέργειες. Στα φανάρια της Άρδασσας από την κατασκευή του δρόμου της Δυτικής Εορδαίας δημιουργήθηκαν ακόμα πιο έντονα τα πλημμυρικά φαινόμενα, με αποτέλεσμα τόσο ο κόμβος αλλά και οι διασταυρούμενοι δρόμοι να καθίστανται άκρως επικίνδυνοι για τους διερχομένους.

Στα φανάρια του κόμβου της ασβεστοποιΐας, μετά την κατασκευή του δρόμου Δυτικής Εορδαίας, οι ιδιοκτησίες της περιοχής πλημμυρίζουν όπως και στις ιδιοκτησίες από τις δύο πλευρές του δρόμου Κοζάνης - Φλώρινας. Στον Φούφα, σε κάθε ισχυρή βροχόπτωση δημιουργούνται πλημμυρικά φαινόμενα στο οδόστρωμα στην Αγία Κυριακή.

   Σχετικά με τις ενέργειες που προωθούνται για την αντιμετώπιση των προβλημάτων στην αντιπλημμυρική προστασία, ο κ. Τσιούμαρης αναφέρθηκε στην ένταξη της μελέτης της Αντιπλημμυρικής Προστασίας Δυτικής Εορδαίας για χρηματοδότηση στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, την προς δημοπράτηση εργολαβία του καθαρισμού ρεμάτων που περιλαμβάνει μεγάλο μέρος των ρεμάτων του κάμπου Εορδαίας, τη δρομολογημένη αγορά νέων μηχανημάτων για αντιπλημμυρική προστασία και τις άμεσες παρεμβάσεις της Διεύθυνσης Τεχνικών έργων.