Κορονοϊός: Ο ηλικιακός «χάρτης» των κρουσμάτων στην Ελλάδα

Κορονοϊός: Ο ηλικιακός «χάρτης» των κρουσμάτων στην Ελλάδα

Με τα επιβεβαιωμένα κρούσματα στην Ελλάδα να ανέρχονται σε 743, οι ειδικοί στη χώρα μας συγκεντρώνουν τα επιδημιολογικά δεδομένα, παρατηρώντας αν αυτά συμβαδίζουν με άλλων χωρών.

Σε αυτή την επιδημιολογική εικόνα αναφέρθηκε κατά τη χθεσινή ενημέρωση ο κ. Τσιόδρας, όπου ανακοίνωσε 48 νέα κρούσματα, τονίζοντας πως «τα δικά μας δεδομένα συμβαδίζουν με τα δεδομένα της παγκόσμιας πορείας αυτής της πανδημίας, που δείχνει ποσοστό 15% να νοσηλεύεται σε νοσοκομεία με μία μέτρια προς σοβαρή κατάσταση και το 5% να είναι σοβαρά νοσηλευόμενοι, διασωληνωμένοι στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας. Δεν έχουμε ξεφύγει από αυτή τη νόρμα και οι θάνατοί μας είναι περίπου στα ίδια ποσοστά».

Ο καθηγητής λοιμωξιολογίας και εκπρόσωπος του Υπουργείου Υγείας αναφέρθηκε ειδικά στα επιδημιολογικά δεδομένα της Γαλλίας που δείχνουν νοσηλεία σε ΜΕΘ και σε μικρότερες ηλικίες. «Η δική μας επιδημιολογική εικόνα είναι παρόμοια με αυτή των παγκόσμιων δεδομένων και των δεδομένων από την Κίνα», συνέχισε ο κ. Τσιόδρας.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΕΟΔΥ στη χώρα μας τα περισσότερα κρούσματα του κορονοϊού ανιχνεύονται στις ηλικίες από 18 έως 64 χρόνων. Από 18 έως 39 ετών το ποσοστό ανέρχεται σε 26,7% και από 40 έως 64 ετών το ποσοστό ανέρχεται σε 48,6%.  Στην ηλικιακή κατηγορία των 65 και άνω ανήκει το 20,7% και στην κατηγορία έως 17 ετών ανήκει μόλις το 4%.

Σύμφωνα με την έκθεση του ΕΟΔΥ, μέχρι χθες 191 (25,7%) κρούσματα χρειάστηκαν νοσηλεία σε νοσοκομείο, εκ των οποίων 59 (30,9%) διασωληνώθηκαν και 20 (10,5%) έχουν καταλήξει. Παράλληλα, νοσηλεύονται 134 άτομα, η πλειονότητα των οποίων είναι άνδρες. Οι διασωληνωμένοι ανέρχονται σε 45 άτομα, αριθμός αυξημένος κατά 10 σε σχέση με τη Δευτέρα. Ο μέσος όρος ηλικίας των διασωληνωμένων είναι τα 68 έτη και οι περισσότεροι υποφέρουν από κάποιο υποκείμενο νόσημα.

Σημειώνεται πως ο μέσος όρος ηλικίας των 20 ανθρώπων που κατέληξαν από τον κορονοϊό ανέρχεται στα 75 έτη.